Na hlavný obsah

Babiš odletí s českými vedcami do Izraela, s Netanjahuom preberie očkovanie

Témou bude tiež financovanie výskumu a vývoja vakcín.

Babiš odletí s českými vedcami do Izraela, s Netanjahuom preberie očkovanie
Na archívnej snímke český premiér Andrej Babiš (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanyahu. Foto: TASR/AP

Český premiér Andrej Babiš v stredu (10. 3.) popoludní odletí na dvojdňovú pracovnú cestu do Izraela, kde bude okrem iného rokovať o očkovaní proti koronavírusu. S izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom preberie aj možnú českú účasť vo fonde na financovanie výskumu a vývoja vakcín, na ktorého založení sa minulý týždeň v Izraeli Netanjahu dohodol s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom a dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou.

K Babišovi a Netanjahuovi sa vo štvrtok (11. 3.) pripojí tiež maďarský premiér Viktor Orbán. S ním český premiér rokoval pred mesiacom v Budapešti, v polovici februára sa tiež v Poľsku zišli premiéri krajín Vyšehradskej štvorky.

Babiš má tiež vo štvrtok obedovať s izraelským ministrom zahraničia Gabim Aškenazim. Spolu potom otvoria úrad českého veľvyslanectva v Tel Avive v Jeruzaleme. Veľvyslanectvo zriadili k 1. marcu, v plnej prevádzke by podľa skoršieho vyjadrenia ministerstva zahraničia pre ČTK malo začať fungovať približne na prelome apríla a mája. Český premiér okrem toho navštívi aj očkovacie centrum.

Spoločne s Babišom do Izraela poletia českí vedci a stretnú sa s izraelskými osobnosťami, ktoré vyvinuli experimentálny liek fungujúci formou inhalácie. Rovnako ako v prípade predchádzajúcich ciest do Maďarska a Srbska s premiérom nepoletí minister zdravotníctva Jan Blatný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet