Na hlavný obsah

Babiš prebral riziká s Blatným. Česko bude v očkovaní AstraZenecou pokračovať

Očakáva sa stanovisko Európskej liekovej agentúry.

Babiš prebral riziká s Blatným. Česko bude v očkovaní AstraZenecou pokračovať
Ampulka s očkovacou látkou firmy AstraZeneca a český premír Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Česko zatiaľ nepozastaví očkovanie vakcínou proti koronavírusu AstraZeneca. V utorok (16. 3.) o tom informoval spravodajský portál Novinky.cz. Uviedol, že to potvrdil aj český premiér Andrej Babiš (ANO), podľa ktorého to vyplynulo z utorkového rokovania vládnej rady pre zdravotné riziká. Babiš riziká prebral s českým ministrom zdravotníctva Janom Blatným. „On odpovedal, že je hamatológ, že tomu rozumie a ČR bude pokračovať ďalej v očkovaní,“ citoval portál českého premiéra.

Európska lieková agentúra (EMA) v pondelok (15. 3.) informovala, že pokračuje vo vyšetrovaní udalostí, ktoré majú údajnú spojitosť s tvorbou krvných zrazenín u ľudí zaočkovaných AstraZenecou. Podľa všetkých dosiaľ dostupných údajov však neexistuje spojenie medzi očkovaním a zvýšeným rizikom krvných zrazenín, zhodujú sa na tom EMA, ako aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), britský regulačný úrad i samotná spoločnosť AstraZeneca.

S predstaviteľmi EMA sa v utorok stretnú experti WHO, aby prediskutovali ďalší vývoj situácie okolo tejto vakcíny. V rovnaký deň sa očakáva aj vyjadrenie EMA k situácii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet