Na hlavný obsah

Banksyho poctu zdravotníkom vydražili za rekordnú sumu

Milióny pôjdu na charitu.

Banksyho poctu zdravotníkom vydražili za rekordnú sumu
Zdravotník pred Banksyho dielom chlapca, ktorý sa hrá s bábikou zdravotnej sestry, v nemocnici v anglickom Southamptone. Foto: SITA/AP

Dielo britského umelca Banksyho s malým chlapcom hrajúcim sa s bábkou superhrdinky, ktorá vyzerá ako zdravotná sestra, vydražili za 14,4 milióna libier (približne 16,7 milióna eur). Peniaze poputujú charitám britskej Národnej zdravotnej služby, informuje spravodajský portál BBC.

Spolu s poplatkami nový majiteľ čierno-bieleho obrazu Game Changer zaplatil 16,8 milióna libier. Podľa aukčného domu Christie’s, ktorý mal dražbu na starosti, je predaj „svetový aukčný rekord“, čo sa týka Banksyho tvorby. Charity by podľa Christie’s mali dostať aj „značnú časť“ spomenutých poplatkov.

Dielo o rozmeroch jeden krát jeden meter zobrazuje malého chlapca, ako sa kľačiac hrá s bábkou zdravotnej sestry, zatiaľ čo Batman a Spider-Man ležia odhodení v koši. Obraz dostala vlani v máji nemocnica v meste Southampton. Sprevádzal ju odkaz „Vďaka za všetko, čo robíte. Dúfam, že toto vám to tu trochu rozveselí, hoci je len čierno-biely“. V nemocnici teraz visí reprodukcia diela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet