Na hlavný obsah

Baťo podal na Matoviča pre jeho status trestné oznámenie

Prestrelka na sociálnej sieti má dohru.

Baťo podal na Matoviča pre jeho status trestné oznámenie
Zľava na archívnej snímke Rado Baťo a premiér Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR/koláž RTVS

Úradník ministerstva financií a manžel riaditeľky Štátneho ústavu na kontrolu liečiv (ŠÚKL) Rado Baťo v stredu (10. 3.) na sociálnej sieti oznámil, že podal trestné oznámenie na okresnú prokuratúru v Bratislave. Oznámenie je vyústením utorkového (9. 3.) vulgárneho statusového sporu medzi ním a premiérom Igorom Matovičom (OĽANO).

Trestné oznámenie podal na premiéra pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušenia dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy. Dôvodom bolo, že Matovič na svojom facebookovom profile zverejnil bez jeho predchádzajúceho súhlasu a vedomia fotografie Baťovej neverejnej konverzácie na facebooku a jeho konverzácie s premiérom prostredníctvom SMS správy.

Spor na sociálnej sieti vyvolala diskusia o preprave zatiaľ neschválenej ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensko na palube vojenského lietadla. Začal ho status Baťa, v ktorom konštatoval, že nechápe, ako sa môžu vakcíny, prepravovať v obyčajných krabiciach. Čo komentovala a vysvetľovala štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková. Od Baťa si prečítala nasledovné „obdivujem tvoju drzosť sa vôbec zapojiť do diskusie po tom, čo tam predvádzate. Takže zalez, odkiaľ si vyliezla.“

Matovič na to v utorok (9. 3.) večer uverejnil: „Chcem sa týmto verejne ospravedlniť štátnej tajomníčke ministerstva zdravotníctva Jane Ježíkovej za mimoriadne primitívne slová manžela riaditeľky Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzany Baťovej. Verím, že jej blízky rodinný vzťah sa žiadnym spôsobom neprejaví na postoji ŠÚKL k vakcíne Sputnik V.“ Na komunikáciu Baťa s Ježíkovou zareagoval až po niekoľkých dňoch od uverejnenia, avšak iba niekoľko hodín po tom, ako sa Baťova manželka – šéfka ŠÚKL verejne ospravedlnila predsedníčke dozornej rady Európskej liekovej agentúry (EMA) Christe Wirthumerovej–Hocheovej za vyjadrenia premiéra na jej adresu.

Utorková prestrelka pokračovala ďalej, keď Matovič zverejnil na svojom facebookovom profile súkromnú správu Baťa, v ktorej premiérovi odkázal, aby si „nebral do huby jeho manželku“ a označil za zbabelého psychopata. Takáto komunikácia z oboch strán je podľa politológa z Trenčianskej univerzity Miroslava Řádeka absolútne za čiarou. „Myslím si, že toto bola jeho krajná reakcia za to, čo mu napísal Rado Baťo. Treba tiež povedať, že aj reakcia Baťa nebola nič riešiaca, mohol si to odpustiť. Ak chcel byť džentlmenský, tak to mal riešiť absolútne iným spôsobom,“ zhodnotil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Konflikt pokračoval v neskorých večerných hodinách, keď Baťo na sociálnej sieti zverejnil telefónne číslo Matoviča. Pri čísle ale nebolo uvedené premiérovo meno. Baťo v stredu telefónne číslo zo sociálnej siete stiahol so slovami, že išlo o humor.

RTVS oslovila aj premiéra. Ten zatiaľ nepotvrdil, či bude reagovať právnymi krokmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko