Na hlavný obsah

Biden má nový ambiciózny plán. Chce výrazne zrýchliť očkovanie

Pôvodný cieľ dosiahli USA za 58 dní.

Biden má nový ambiciózny plán. Chce výrazne zrýchliť očkovanie
Prezident USA Joe Biden. Foto: SITA/AP

Nový cieľ 200 miliónov podaných dávok vakcín proti koronavírusu za prvých 100 dní v úrade oznámil vo štvrtok (25. 3.) americký prezident Joe Biden na svojej prvej tlačovej konferencii, odkedy sa v januári stal šéfom Bieleho domu. Pôvodne bolo cieľom podať za prvých 100 dní 100 miliónov dávok – tento cieľ sa podarilo dosiahnuť za 58 dní. Informovala o tom televízia CNN.

„Viem, že je to ambiciózne. Je to dvojnásobne viac, ako bol náš pôvodný cieľ. Avšak žiadna iná krajina na svete sa ani len nepriblížila k dosiahnutiu toho, čo robíme my. Verím, že sa nám to podarí,“ vyhlásil Biden s tým, že na splnenie tohto cieľa stačí udržať súčasné tempo očkovania.

Biden oznámil nový plán po konzultáciách so svojimi poradcami a zdravotníckymi expertmi, s ktorými v uplynulých dňoch rokoval o tom, aký cieľ by bol realistický.

Americký prezident nariadil jednotlivým štátom USA, aby umožnili očkovanie všetkým dospelým obyvateľom do 1. mája. Aktuálne denne podajú v Spojených štátoch v priemere 2,5 milióna dávok vakcín.

Na ochorenie COVID-19 alebo komplikácie s ním spojené zomrelo už viac ako 545 000 Američanov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet