Na hlavný obsah

Biden podpísal stimulačný balík v gigantickej hodnote

Naplnil jeden z hlavných sľubov.

Biden podpísal stimulačný balík v gigantickej hodnote
Na snímke vpravo prezident USA Joe Biden, vľavo viceprezidentka Spojených štátov Kamala Harrisová. Foto: SITA/AP

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok (11. 3.) svojím podpisom potvrdil vyčlenenie ďalších asi 1,9 bilióna dolárov na podporu ekonomiky zasiahnutej koronakrízou. Jeho „záchranný plán“, ktorý v stredu (10. 3.) dokončil cestu Kongresom, poskytuje prostriedky na protiepidemické opatrenia a zároveň výrazne rozširuje federálny systém sociálneho zabezpečenia. Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová sa ho chystajú v nasledujúcich dňoch propagovať naprieč Spojenými štátmi.

Schválením zákona o novom kole stimulačných opatrení sa napĺňa jeden z hlavných Bidenových sľubov z uplynulých mesiacov. Balík o šesť mesiacov predlžuje program dodatočných dávok v nezamestnanosti, spúšťa ďalšie kolo priamych platieb pre domácnosti a prideľuje miliardy dolárov štátnym a lokálnym úradom, školám, sektoru pohostinstva či Stredisku pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Okrem toho napríklad zvyšuje daňové úľavy pre rodiny s deťmi.

V stredu definitívne schválila príslušný návrh zákona po úpravách v Senáte Snemovňa reprezentantov. Vzápätí Biely dom ohlásil, že prezident Biden ho podpíše v piatok (12. 3.). Podpis bol ale nakoniec presunutý už na štvrtok a v piatok sa uskutoční len slávnostný ceremoniál s členmi Kongresu.

Prezident pri krátkom vystúpení v Oválnej pracovni zákon opäť označil za historický a povedal, že jeho cieľom je obnoviť „chrbticu“ USA. Na otázky novinárov nereagoval, uviedol však, že podrobnejšie sa na tému krízového balíka vyjadrí už večer v prejave naplánovanom na hlavný vysielací čas.

Bidenov plán oživenie ekonomiky má podľa posledných prieskumov podporu väčšiny verejnosti, a to vrátane značnej časti republikánskych voličov. Kongresom ale prešiel len vďaka hlasom Demokratickej strany. Kritici ho označujú za prehnaný a varujú, že by mohol priniesť „prehriatie“ ekonomiky a nárast inflácie. Biely dom však trval na tom, že väčším rizikom pre americké hospodárstvo by bolo uvoľnenie nedostatočnej podpory.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet