Na hlavný obsah

Bieloruská polícia vo veľkom zatýkala, opozícia sa snaží oživiť protesty

Aktivisti sa zišli len v malých skupinách.

Bieloruská polícia vo veľkom zatýkala, opozícia sa snaží oživiť protesty
Priaznivci bieloruskej opozície držia veľkú bieloruskú historickú vlajku počas protestu pri príležitosti tzv. Dňa slobody, pripomínajúceho výročie vyhlásenia prvej Bieloruskej ľudovej republiky, ktorá existovala od marca 1918 len necelý rok, pred Európskym parlamentom v Bruseli 25. marca 2021. Foto: TASR/AP

Polícia v Bielorusku zadržala počas sobotňajších (27. 3.) protestov proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi najmenej 245 ľudí. Uviedla to v nedeľu (28. 3.) ľudskoprávna organizácia Viasna, podľa ktorej k väčšine zatknutí došlo v metropole Minsk, informuje agentúra DPA.

Bieloruské úrady predtým hovorili o viac ako 100 zadržaných.

Protesty boli malé, polícia ja tak tvrdo zasahovala

Opozícia vyzývala na opätovné veľké demonštrácie v sobotu, priznala však, že sa jej nepodarilo zmobilizovať mnoho ľudí. Zverejnené zábery podľa DPA ukazujú, že aktivisti sa zväčša zišli len v menších skupinách, proti ktorým tvrdo zasahovali policajti.

Na snímke bieloruská polícia zatýka demonštranta počas protestu proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi v Minsku 27. marca 2021. Foto: TASR/AP
Foto: TASR/APFoto: TASR/AP

Medzi zadržanými boli podľa sobotňajších správ aj piati novinári. Štyroch z nich medzičasom prepustili, informovala agentúra AP. Nie je jasné, či voči neprepustenému novinárovi, redaktorovi miestneho spravodajského portálu Naša Niva, vzniesli obvinenia.

Polícia vyšetruje aj vodičov, ktorí trúbili na podporu demonštrantov

Väčšie demonštrácie sa v Bielorusku po dlhšom čase konali vo štvrtok 25. marca pri príležitosti tzv. Dňa slobody, ktorý pripomína výročie vyhlásenia prvej Bieloruskej ľudovej republiky z marca 1918. Úrady oznámili za štvrtok vyše 200 zadržaných, pričom vyšetrujú aj vodičov, ktorí zo solidarity s demonštrantmi v uliciach trúbili, uviedla DPA.

Vlna protestov v Bielorusku sa začala po prezidentských voľbách z 9. augusta minulého roka, v ktorých podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil dlhoročný prezident Lukašenko. Opozícia označila voľby za zmanipulované, pričom EÚ a ďalšie krajiny sveta odmietli uznať Lukašenka za legitímneho prezidenta.

Bezpečnostné sily sa snažili protesty potlačiť, často aj brutálnymi zákrokmi voči demonštrantom. Počas zimy demonštrácie zoslabli, a to aj v dôsledku masového zatýkania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet