Na hlavný obsah

Biznis s očkovaním? Na juhu Slovenska údajne predávajú šiestu dávku vakcíny za sto eur

Vykážu ju ako nepoužiteľnú.

Biznis s očkovaním? Na juhu Slovenska údajne predávajú šiestu dávku vakcíny za sto eur
Očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR

Hoci väčšina ľudí čaká na očkovanie proti koronavírusu v dlhých poradovníkoch, sú aj kšeftári, ktorí ponúkajú vakcináciu takzvanou šiestou dávkou vakcíny. Redakcia Rádiožurnálu RTVS dostala tip, že sa tak deje v okolí Dunajskej Stredy – zdroju Rádia Slovensko ponúkli takéto očkovanie za sto eur. Polícia ľudí vyzýva, aby sa ozvali. Ministerstvo zdravotníctva o takomto biznise nič nevie.

Biznis má fungovať tak, že zariadenie, kde sa očkuje, papierovo vykáže šiestu dávku ako nepoužiteľnú, ale v skutočnosti ju z ampulky do striekačky vytiahne. Následne ju za 100 eur ponúkne záujemcovi. Takýmto spôsobom mohli byť podľa zdroja RTVS zaočkovaní nielen ľudia po známosti, ale dokonca aj niektoré firmy a ich zamestnanci.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) o podobných praktikách nevie. „Potreboval by som viac informácií, ale šiesta dávka sa používa a čo vieme, máme dostatok striekačiek, ktoré zabezpečujú, že sa tá šiesta dávka dá vytiahnuť,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Na základe dostupných kontaktovala redakcia aj hovorcu siete polikliník, ktoré v Dunajskej Strede prevádzkujú vakcinačné centrum. Na jeho oficiálnu odpoveď sa stále čaká, avšak už v prvom telefonáte vylúčil akúkoľvek možnosť systémového zlyhávania a obchádzania zákona. Zároveň tvrdí, že šieste dávky nemocnica odoberá ako jedna z prvých a nevychádzajú nazmar. Ak sa nedá odobrať, ide podľa neho o výnimočné a zriedkavé prípravy.

„Každý prípad je potrebné skúmať individuálne, či má znaky niektorej zo skutkových podstát trestných činov. Ak má ktokoľvek informácie o protiprávnom konaní, mal by sa obrátiť na políciu,“ povedal k tejto téme hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny