Na hlavný obsah

Blokáda Suezského prieplavu môže svetový obchod stáť týždenne miliardy dolárov

Odstávka prieplavu vplýva i na jeho ročné tempo rastu.

Blokáda Suezského prieplavu môže svetový obchod stáť týždenne miliardy dolárov
Na satelitnej snímke uviaznutý nákladná loď MV Ever Given v Suezskom prieplave pri egyptskom meste Suez. (26. marca 2021) Foto: TASR/AP

Obrovskú kontajnerovú loď Ever Given, ktorá od utorka (23. 3.) blokuje Suezský prieplav, sa ani v piatok (26. 3.) nepodarilo uvoľniť. Loď je v prieplave priečne zakliesnená a blokuje tak premávku v oboch smeroch na jednej z najrušnejších námorných trás na svete. Na vyslobodenie lode Ever Given čaká najmenej 150 lodí, a to v blízkosti prístavu Port Said v Stredozemnom mori, prístavu Port Suez v Červenom mori i tých, ktoré už uviazli v systéme kanálov prieplavu.

Podľa spoločnosti spravujúcej Suezský prieplav (SCA) je na vyslobodenie lode potrebné z brehov prieplavu odstrániť až 20 000 metrov kubických piesku. Podľa Petera Berdowského, generálneho riaditeľa spoločnosti Boskalis, plavidlo „uviazlo v skale“. „Loď je našťastie v dobrom stave, nepoškodená, čo je dôležitá základná podmienka,“ uviedol Berdowski vo štvrtok v rozhovore pre holandskú televíziu.

Zablokovanie Suezského prieplavu môže podľa spoločnosti Allianz stáť svetový obchod týždenne až 10 miliárd USD. Štúdiu nemeckej poisťovacej spoločnosti v piatok zverejnila agentúra Reuters.

Najväčšia európska poisťovňa informovala, že odstavenie kľúčovej lodnej trasy môže svetovému obchodu spôsobiť týždenne škody od 6 do 10 miliárd USD (od 5,09 do 8,49 miliardy eur). Navyše, každý týždeň odstávky prieplavu skreše z ročného tempa rastu svetového obchodu 0,2 až 0,4 percentuálneho bodu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika