Na hlavný obsah

Brazília hlási ďalšiu mutáciu koronavírusu, podobá sa tú z juhu Afriky

Pandémia je v krajine na vzostupe.

Brazília hlási ďalšiu mutáciu koronavírusu, podobá sa tú z juhu Afriky
Na snímke zdravotníčka očkuje príslušníčku brazílskeho indiánskeho kmeňa Guarani proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Brazília zistila v štáte Sao Paulo nový variant koronavírusu, ktorý je podobný tomu juhoafrickému. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na šéfa výskumného inštitútu Butantan. Šéf tohto inštitútu sídliaceho v Sao Paule tiež uviedol, že pacient s týmto variantom nebol v Juhoafrickej republike, ani nebol v kontakte s nikým, kto by sa odtiaľ vrátil.

Juhoafrický variant znepokojil odborníkov na verejné zdravie, pretože panujú otázky o tom, ako účinné proti nemu súčasné vakcíny sú. Brazília sa tiež potýka s vlastným variantom vírusu nazývaným P1, ktorý stojí za výrazným nárastom infikovaných v krajine v posledných týždňoch. Tento týždeň zaznamenala Brazília opäť najvyšší počet úmrtí spojených s covidom za deň (3 780) a minulý týždeň prekonala stotisíc odhalených infekcií za deň.

„Je to variant podobný tomu juhoafrickému, aj keď dotyčný necestoval do JAR, ani nebol v kontakte s nikým, kto by tam cestoval,“ uviedol v stredu (30. 3.) Dimas Covas, šéf Butantanu. „Existuje možnosť, že je to evolúcia nášho vlastného, brazílskeho variantu P1 smerom k juhoafrickej mutácii,“ dodal.

Minulý týždeň Covas oznámil, že jeho inštitút vyvinul vlastnú vakcínu proti covidu, ktorú chce začať skúšať na miestnych dobrovoľníkoch na budúci mesiac. Prvú fázu klinických štúdií tejto vakcíny už začali v Thajsku. Covas povedal, že vakcína nazvaná Butanvac, je vyvinutá aj proti brazílskemu variantu. Podľa neho predklinické štúdie na zvieratách preukázali vysokú imunitnú reakciu, takže je možné, že by táto vakcína mohla byť len jednodávková.

V Brazílii sa doteraz infikovalo viac ako 12,6 milióna obyvateľov, z ktorých zhruba 317 700 zomrelo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet