Na hlavný obsah

Britská mutácia je oveľa smrteľnejšia ako predošlé varianty koronavírusu, hlási nová štúdia

Experti porovnávali údaje od takmer 55 000 ľudí.

Britská mutácia je oveľa smrteľnejšia ako predošlé varianty koronavírusu, hlási nová štúdia
Testovanie odobratých vzoriek na prítomnosť koronavírusu. Foto: TASR/AP

Variant koronavírusu, ktorý sa pred niekoľkými mesiacmi po prvý raz objavil v Spojenom kráľovstve, je až o 64 % smrteľnejší ako predchádzajúce podoby vírusu. Vyplýva to z najnovšej štúdie, ktorú realizovali odborníci z univerzity v anglickom Exeteri, ktorú v stredu (10. 3.) zverejnil britský odborný časopis The British Medical Journal (BMJ).

Prvú nákazu tzv. britským variantom potvrdili na juhu Anglicka koncom minulého roka. Po svete sa odvtedy okrem neho začali výraznejšie šíriť aj tzv. juhoafrický a brazílsky variant.

Skoršie varovanie

Britské úrady ešte v januári varovali, že britská mutácia môže byť až o 40 % smrteľnejšia, než bol pôvodný vírus. Ešte predtým však upozorňovali na to, že ide o výrazne nákazlivejšiu mutáciu, pripomína AFP.

Odborníci v rámci štúdie porovnávali údaje od takmer 55 000 ľudí, ktorým vyšiel pozitívny výsledok testu na koronavírus medzi vlaňajším októbrom a januárom 2021, pričom ich stav monitorovali po dobu 28 dní. Brali pri tom do úvahy celý rad faktorov – vrátane veku pohlavia a etnickej príslušnosti. Osoby infikované britským variantom koronavírusu mali o 64 % vyššiu pravdepodobnosť úmrtia, zistili. Na každých 1 000 prípadov to predstavovalo zvýšenie počtu úmrtí z 2,5 na 4,1.

Správy o nákazlivejších a smrteľnejších variantoch prinášajú obavy, či budú doteraz vyvinuté vakcíny proti koronavírusu účinné aj voči novým mutáciám, približuje AFP. Väčšina výrobcov sa však vyjadrila, že ich očkovacie látky sú účinné aj proti britskému variantu. Celosvetové vakcinačné kampane by však mohlo spomaliť šírenie vysoko nákazlivého juhoafrického variantu, dopĺňa agentúra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet