Na hlavný obsah

Budaj ukázal zelený plán obnovy. Pol miliardy pôjde na úpravu rodinných domov

Rezort má v rámci zelenej obnovy tri priority.

Budaj ukázal zelený plán obnovy. Pol miliardy pôjde na úpravu rodinných domov
Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj počas tlačovej konferencie na Tému: Priority envirorezortu v Pláne obnovy 9. marca 2021 v Bratislave. Foto: TASR

Slovensko získa z európskeho Plánu obnovy na zlepšenie životného prostredia a zdravia ľudí jednu miliardu eur. Prioritami ministerstva životného prostredia sú zelená obnova rodinných domov, adaptácia na zmenu klímy a dekarbonizácia priemyslu. Na utorkovej (9. 3.) tlačovej konferencii o tom informoval šéf rezortu Ján Budaj.

Najväčšia časť z balíka, až 500 miliónov eur, poputuje na projekt s názvom „Zelené domy“. Jeho ambíciou je podporiť 40 000 projektov obnovy rodinných domov. Pôjde o komplex opatrení od výmeny okien, cez zateplenie, zachytávanie dažďovej vody, až po kúrenie a výmenník na ohrev teplej vody. Projekt, ktorého cieľom je znížiť energetickú náročnosť domov o 30 %, bude spravovať Slovenská agentúra životného prostredia. Na „zelenú“ rekonštrukciu domov prispeje štát 50 % nákladov projektu.

Na podporu biodiverzity a adaptácie na zmenu klímy, ktorá je z pohľadu rezortu kľúčová pre ochranu prírody, je z balíka vyčlenených 150 miliónov eur. „Adaptácia na zmenu klímy nemôže spočívať len v snahe o redukciu skleníkových emisií, ale aj vo vytvorení takého životného prostredia, ktoré nám zabezpečí možnosť pripraviť sa na globálne otepľovanie spôsobom, ktorý je šetrný k prírode,“ vyhlásil štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča.

Prioritou ministerstva životného prostredia je reforma ochrany prírody a hospodárenia s vodou v prírode, ako aj reforma krajinného plánovania. „Cieľom ministerstva je udržať ľudí v horských oblastiach Slovenska, a to prostredníctvom podpory projektov prírodného hospodárenia a mäkkej turistiky,“ priblížil rezort. Súčasne chce revitalizáciou vodných tokov vytvoriť priestor pre ich ekologický manažment a zadržiavanie vody od chybných a prírode škodlivých zásahov.

Miliardy na envirozáťaže

Treťou prioritou ministerstva je dekarbonizácia priemyslu, v rámci ktorej sa počíta s investíciou vo výške 350 miliónov eur. „Tu má ministerstvo životného prostredia na starosti to, aby sa pri veľkom investovaní do modernizácie slovenského priemyslu nezabúdalo na to najdôležitejšie, na životné prostredie obyvateľov a na kvalitu ich života,“ uviedol štátny tajomník Juraj Smatana. Pripomína, že Slovensko je jednou z najpriemyselnejších krajín v Európskej únii, čo spôsobuje vyššiu produkciu priemyselných emisií, ako je európsky priemer. „Potrebujeme životaschopný a moderný priemysel, ktorý nebude vylučovať ochranu životného prostredia,“ podčiarkol šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO).

Minister dodal, že na odstraňovanie envirozáťaží (znečistenie územia spôsobené činnosťou človeka, pozn. red.) sa budú čerpať európske peniaze, no nie z Plánu obnovy, ale z eurofondov. Na ich odstránenie by Slovensko potrebovalo až 2,9 miliardy eur, kým v štrukturálnych fondoch má momentálne 190 miliónov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika