Na hlavný obsah

Česká vláda vyhlásila pracovnú povinnosť pre lekárov a zdravotníkov z ambulancií

Nemocnice sú na pokraji síl.

Česká vláda vyhlásila pracovnú povinnosť pre lekárov a zdravotníkov z ambulancií
Záchranári v špeciálnom ochrannom odeve nakladajú do sanitky pacienta s ochorením COVID-19 pred nemocnicou v českom meste Cheb. Foto: TASR/AP

Česká vláda v stredu (4. 3.) vyhlásila pracovnú povinnosť pre špecialistov a zdravotníkov z ambulancií, ktorí majú lekárom a zdravotným sestrám pomôcť so starostlivosťou o pacientov s ochorením COVID-19. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na českého ministra vnútra Jana Hamáčka.

„Nemocnice sú na pokraji síl. Vláda preto vyhlásila pracovnú povinnosť pre špecialistov a zdravotníkov z ambulancií, aby pomohli vyčerpaným lekárom a sestričkám v starostlivosti o pacientov,“ napísal Hamáček na Twitteri.

Pracovná povinnosť môže byť od štvrtka nariadená „všetkým zdravotníckym zariadeniam, ktoré sa nepodieľajú na starostlivosti o pacientov s ochorením COVID-19“, spresnil český minister zdravotníctva Jan Blatný. „Situácia je naozaj kritická; na záchranu životov je potrebné zapojiť všetky rezervy, ktoré máme,“ povedal.

V dôsledku nedostatku miest pre pacientov s koronavírusom v českých nemocniciach sa vláda ČR dohodla s Nemeckom, ktoré pre nich vyhradí 19 miest vo svojich zariadeniach. Švajčiarsko ponúka pre českých pacientov 20 miest.

Pardubický kraj pre nedostatok nemocničných kapacít vyhlásil v utorok stav hromadného postihnutia osôb. Neskôr tak urobili i ďalšie nemocnice v ČR.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet