Na hlavný obsah

Česku dochádzajú lôžka, covidových pacientov prevezie do Nemecka

Krajine ponúklo pomoc aj Švajčiarsko.

Česku dochádzajú lôžka, covidových pacientov prevezie do Nemecka
Záchranári v špeciálnom ochrannom odeve vykladajú zo sanitky pacienta pred nemocnicou v českom meste Cheb. (12. februára 2021) Foto: TASR/AP

V dôsledku nedostatku miest pre pacientov s koronavírusom v českých nemocniciach sa vláda ČR dohodla s Nemeckom, ktoré pre nich vyhradí 19 miest vo svojich zariadeniach. Švajčiarsko ponúka pre českých pacientov 20 miest, informujú české médiá.

„Situácia je vážna, naplnili sa krízové scenáre. Dnes by sa podľa odborníkov mohol počet nových prípadov priblížiť k hranici 20 000. Budeme sa snažiť robiť všetko pre to, aby sme situáciu zvládli,“ povedal minister vnútra Jan Hamáček po zasadaní krízového štábu.

Švajčiarsko podľa Hamáčka tiež ponúklo prevoz českých pacientov vlastným lietadlom. Rokovania budú prebiehať aj s Poľskom, ktoré by mohlo ponúknuť až 200 lôžok.

Pardubický kraj pre nedostatok nemocničných kapacít vyhlásil v utorok (2. 3.) stav hromadného postihnutia osôb. „Dá sa očakávať, že podobné stavy vyhlásia aj ďalšie kraje,“ uviedol minister. Krátko nato vyhlásil tento stav aj Stredočeský kraj.

Povolajú ambulantných lekárov?

Pre nedostatok nemocničného personálu bude neskôr vláda rokovať aj o uložení pracovnej povinnosti ambulantným lekárom. Podľa Hamáčka by mali pomáhať v nemocniciach na oddeleniach, kde ležia pacienti s koronavírusom v ľahšom stave. Kedy konkrétne to ale kabinet bude riešiť, zatiaľ nie je jasné.

Ako pripomína spravodajský web Novinky.cz, epidemiologická situácia v Česku sa v posledných týždňoch opäť zhoršuje. Plné sú nemocnice, rekordné počty pacientov sú tiež na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Nemocnice nestíhajú poskytovať starostlivosť všetkým, ktorí by ju potrebovali. Najhoršia situácia vzhľadom na počet voľných lôžok na JIS je v Karlovarskom kraji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet