Na hlavný obsah

Český vicepremiér Hamáček: Epidémia sa v krajine spomaľuje, vyhrané však nie je

Niektorých pacientov prevezú do zahraničia.

Český vicepremiér Hamáček: Epidémia sa v krajine spomaľuje, vyhrané však nie je
Záchranári prevážajú pacienta na nosidlách cez infekčné oddelenie Fakultnej nemocnice Bulovka v Prahe. Foto: TASR/AP

Epidémia koronavírusu sa podľa českého vicepremiéra Jana Hamáčka začína v krajine spomaľovať a zdá sa, že opatrenia fungujú. Počet hospitalizovaných však podľa neho začne klesať najskôr po siedmich až desiatich dňoch – po poklese novo diagnostikovaných osôb. Oznámil to v pondelok (8. 3.) na tlačovej konferencii sociálnych demokratov, píše portál Novinky.cz.

„Viem, že je to otravné, ale príslušné opatrenia fungujú. Epidémia sa spomaľuje, vyhrané však nie je. Aj keby sa trend obrátil a čísla novo nakazených začali klesať, tak oneskorenie, kým začnú klesať počty hospitalizovaných, je sedem až desať dní,“ povedal vicepremiér ČR, minister vnútra a predseda strany ČSSD.

JIS sú skoro plné

Tvrdí, že zdravotníkov čaká v nemocniciach minimálne ešte jeden ťažký týždeň. „Jednotky intenzívnej starostlivosti sú takmer plné,“ doplnil Hamáček. Práve plné nemocnice sú jedným z najväčších problémov, ktoré sa spájajú s epidémiou. S covidom v nich leží necelých 8 000 ľudí, vo vážnom stave je 1 728 osôb. V českých nemocniciach tak postupne ubúdajú lôžka a chýba aj personál.

Podľa šéfa českej diplomacie Tomáša Petříčka sa tak už teraz schyľuje k prevozu pacientov do zahraničia. „Chceme využiť ponuku Poľska na prevoz pacientov z Pardubického kraja,“ uviedol. Na možný prevoz do Nemecka sa následne chystá šesť pacientov s koronavírusom z Libereckého kraja.

Z dôvodu šírenia koronavírusu platia v ČR už týždeň prísnejšie opatrenia. Obmedzené je cestovanie medzi okresmi, zatvorené sú školy a škôlky. Otvorených zostalo len minimum obchodov a služieb, platia aj prísne pravidlá v súvislosti s nosením respirátorov a rúšok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet