Na hlavný obsah

Cestovné kancelárie chcú byť pri vládnych rokovaniach, ktoré sa ich týkajú

Reagujú na protipandemické opatrenia.

Cestovné kancelárie chcú byť pri vládnych rokovaniach, ktoré sa ich týkajú
Na archívnej snímke z 29. decembra 2019 návštevníci na zasnežených svahoch v lyžiarskom stredisku Donovaly. Foto: TASR

Slovenská asociácia cestovných kancelárií (SACKA) rešpektuje rozhodnutie vlády o dočasnom zákaze cestovať do zahraničia. Zároveň je však podľa jej prezidenta Romana Berkesa dôležité, aby sa rokovaní o zásahu do činnosti cestovných kancelárií zúčastňovali aj zástupcovia asociácie. Pomohlo by to minimalizovať straty, ktoré pre cestovné kancelárie vyplývajú z rozhodnutia vlády a predišlo by sa aj dezinformáciám o aktivitách cestovných kancelárií.

SACKA podľa Berkesa čelí aktuálne množstvu otázok verejnosti o význame opatrenia najmä po odsúhlasení výnimiek, ak hlavne pri individuálnom cestovaní nie je zabezpečená evidencia a následne kontrola pohybu osôb.

„Sme presvedčení, že evidencia a kontrola pohybu osôb sa dá dosiahnuť jedine pri cestách organizovaných cestovnými kanceláriami, ktoré budú spolupracovať s úradmi verejného zdravotníctva, a hlavne zabezpečia všetky nevyhnutné hygienické a protiepidemiologické opatrenia počas trvania cesty,“ uviedol v stanovisku SACKA Berkes.

SACKA zároveň v stanovisku vyjadruje podporu vedeniu ministerstva dopravy a výstavby ktoré spolu s ministerstvom financií finalizuje rok nevyriešené otázky týkajúce sa ochrany spotrebiteľov, teda vyplatenie záloh za odložené nezrealizované zájazdy v roku 2020 splatných po 31. auguste 2021. Cestovné kancelárie tiež očakávajú vyhlásenie výzvy na „veľkú schému“ pomoci subjektom cestovného ruchu určenú na krytie strát cestovných kancelárií za rok 2020.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko