Na hlavný obsah

Ďalšie predĺženie núdzového stavu v Česku? Vláda ho chce aspoň počas Veľkej noci

V blízkom čase ho môžu aj zrušiť.

Ďalšie predĺženie núdzového stavu v Česku? Vláda ho chce aspoň počas Veľkej noci
Muž s respirátorom kráča po Karlovom moste počas hmlistého rána v Prahe. Foto: TASR/AP

Česká vláda požiadala parlament o predĺženie núdzového stavu do 27. apríla a zároveň rozhodla o rozšírení povinného testovania na prítomnosť koronavírusu. Po novom sa budú musieť otestovať aj živnostníci, ktorí prichádzajú do kontaktu so zákazníkmi. Testovať musia aj firmy s menej ako desiatimi zamestnanci a neziskové organizácie. O výsledkoch pondelkového (22. 3.) zasadnutia vlády informoval spravodajský server iDNES.cz.

„Budeme viesť rokovania v rámci Poslaneckej snemovne,“ povedal český minister vnútra Jan Hamáček. Zároveň odmietol argumenty, že je zbytočné uzatvoriť okresy a uviedol, že najviac sa zlepšila situácia v tých, ktoré boli uzavreté najskôr – v Chebsku a na Trutnovsku.

Ministri chcú, aby núdzový stav platil aspoň počas obdobia Veľkej noci, píše iDNES.cz. Pokiaľ sa do dvoch týždňov podarí znížiť denný nárast infikovaných pod 5 000, mohli by núdzový stav zrušiť a vyžívať už len opatrenia z pandemického zákona, ktorý napríklad neumožňuje vláde obmedziť pohyb osôb, priblížil ešte v nedeľu (21. 3.) Hamáček.

V Česku môžu ľudia od pondelka športovať a ísť do prírody v celom svojom domovskom okrese, doteraz tak mohli len na území obce. Obmedzenie pohybu medzi okresmi, ktoré je nariadené od začiatku marca, ale zostáva v platnosti, informuje spravodajský portál Novinky.cz.

Od začiatku pandémie v ČR potvrdili 1 467 333 prípadov infekcie a najmenej 24 810 súvisiacich úmrtí. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo 1 262 738 osôb.
V nemocniciach v ČR je aktuálne hospitalizovaných 8 007 osôb, stav 1 910 z nich je vážny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet