Na hlavný obsah

Do parlamentu by sa dostalo šesť strán, Progresívne Slovensko štvrté najsilnejšie

Vládne hnutie Sme rodina lavíruje na hranici zvoliteľnosti.

Do parlamentu by sa dostalo šesť strán, Progresívne Slovensko štvrté najsilnejšie
Na snímke plénum Národnej rady SR. Foto: SITA

Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali v marci, vyhral by ich Hlas-SD so ziskom 21,4 % hlasov. Na druhom mieste by skončilo OĽANO s podporou 11,3 % opýtaných. Treťou najsilnejšou by bola SaS so ziskom 10,3 % hlasov. Do parlamentu by sa dostalo šesť strán. Vyplýva to z prieskumu, ktorý 12. až 18. marca realizoval exkluzívne pre RTVS na vzorke 1 003 respondentov MEDIAN SK. Jeho výsledky RTVS priniesla v nedeľnej (21. 3.) diskusnej relácii O 5 minút 12.

Brány parlamentu by prekročilo aj Progresívne Slovensko so ziskom 9,3 % hlasov, nasleduje strana Smer-SD, ktorú by volilo 8,6 % opýtaných. Na šiestom mieste by sa so ziskom 5 % umiestnilo hnutie Sme rodina.

Do poslaneckých lavíc by z vládneho štvorlístka opätovne nezasadlo Za ľudí, za ktorých by zahlasovalo 4,7 % opýtaných. Za nimi nasledujú KDH (4,3 %), ĽSNS (4,0 %) SMK-MKP (3,7 %), Hnutie Republika (3,7 %), SNS a stranu Vlasť by volilo zhodne 2,1 % opýtaných. Dobrú voľbu a Spolu by si vybralo 1,5 % opýtaných, Most-Híd rovné percento. Iné strany by získali 5,5 %.

Graf ukazuje porovnanie volebného zisku z roku 2020 a aktuálneho prieskumu agentúry MEDIAN SK pre RTVS z marca 2021.

Účasť v hypotetických voľbách deklaruje takmer 68 percent opýtaných, najčastejšie ľudia vo veku od 40 do 49 rokov, ale aj najmladší vo veku od 18 do 29 rokov, ako aj ľudia s vysokoškolským vzdelaním. Nezúčastnili by sa ich častejšie respondenti nad 70 rokov alebo ľudia s nižším vzdelaním.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko