Na hlavný obsah

EK: Odkladanie žiadosti o registráciu Sputnika záležitosť zbytočne spolitizovalo

Očkovanie v Rusku napreduje len pomaly.

EK: Odkladanie žiadosti o registráciu Sputnika záležitosť zbytočne spolitizovalo
Ruská vakcína proti koronavírusu Sputnik V. Foto: SITA/AP

Hoci výrobca Sputnika V podal Európskej liekovej agentúre (EMA) žiadosť o spustenie procesu priebežného hodnotenia vakcíny, Európska komisia (EK) pripomína, že je to iba prvý krok.

„Sme stále na začiatku. Aby mohla byť vakcína používaná a schválená na použitie v rámci EÚ, musí mať nielen pozitívne odporúčania a vyhodnotenie Európskej liekovej agentúry, ale musí dostať aj tzv. trhovú autorizáciu od Európskej komisie,“ vysvetlil hovorca eurokomisie pre zahraničné vzťahy Peter Stano pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Okrem toho jedným z kritérií vakcinačnej stratégie Únie je to, že producent vakcíny musí mať výrobné kapacity v EÚ a musí umožniť inšpekcie, aby bola zaručená stabilná a kvalitná produkcia.

Ako pripomenul Stano, napriek tomu, že Moskva ponúka vakcínu po celom svete, jej výrobca z nepochopiteľných dôvodov odkladal žiadosť o jej schválenie v EÚ. „Čo viedlo iba k zbytočnej politizácii celej záležitosti,“ dodal.

Z ruskej strany už niekoľko mesiacov zaznievali hlasy, že žiadosť EMA odišla. Lieková agentúra to poprela. Napríklad, hovorca ruského priameho investičného fondu (RDIF) v januári uviedol, že žiadosť bola predložená 19. januára a prvá revízia by sa mala začať vo februári. EMA doručenie žiadosti nepotvrdila. Žiadosť nemala na stole ani v pondelok (1. 3.), avšak s výrobcom očkovacej látky bola v stálom kontakte.

 „Rusko síce ponúka teoretické množstvá až miliónov dávok po celom svete, samo však dostatočne nenapreduje pri očkovaní vlastnej populácie. Veľká časť Rusov je proti očkovaniu a Sputniku V skeptická. Okrem toho je tu masívna dezinformačná kampaň vedená ruskými a proruskými aktérmi, ktorí sa cielenie snažia zdiskreditovať západné vakcíny a nekriticky vyzdvihovať Sputnik. Aj z toho dôvodu nie je veľmi nápomocné, keď vrcholní predstavitelia členskej krajiny EÚ pompézne vítajú prílet neschválenej vakcíny, zatiaľ čo dodávky riadne schválených vakcín akoby ostávali nepovšimnuté,“ poznamenal hovorca eurokomisie na margo toho, že premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí (obaja OĽANO) boli osobne jedine pri doručení Sputnika.

Zaočkovaných 1,3 percenta Rusov

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok (4. 3.) oznámil, že sa v krajine úplne zaočkovali dva milióny ľudí vakcínami domácej výroby a ďalšie dva milióny dostali prvú dávku. Podľa týchto údajov je proti koronavírusu zaočkovaných len približne 1,3 percenta zo 146 miliónov obyvateľov Ruska. Vakcinuje sa takmer tri mesiace.

Putin tiež povedal, že v deviatich z 85 regiónov Ruska ešte nepodali žiadnu dávku vakcíny. Štúdie naznačujú, že v Rusku rastie voči nim nedôvera. V nedávnom prieskume nezávislej organizácie Levadovo centrum len 30 percent obyvateľov uviedlo, že by sa dalo zaočkovať. V decembri tak odpovedalo 38 percent.

Ruský líder znovu vyhlásil, že vyvinuli najlepšie vakcíny proti koronavírusu na svete, ktoré sú lepšie než očkovacie látky od spoločností Pfizer a AstraZeneca. „Napriek tomu necítime škodoradosť,“ dodal. Sám sa však proti koronavírusu zaočkovať nedal.

Lekársky časopis The Lancet zverejnil minulý mesiac údaje, podľa ktorých má vakcína Sputnik V účinnosť 91,6 percenta, pričom časopis New England Journal of Medicine napísal, že vakcína od Pfizeru má 94-percentnú účinnosť. Okrem Sputnika V Rusko vyrobilo aj vakcíny EpiVacCorona, ktorou sa už očkuje, a CoviVac, s ktorou plánuje prísť tento mesiac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet