Na hlavný obsah

EMA neodporučila používanie ivermektínu na liečbu covidu

Na Slovensku bol liek dočasne povolený.

EMA neodporučila používanie ivermektínu na liečbu covidu
Na snímke sídlo Európskej liekovej agentúry (EMA). Foto: TASR/AP

Európska lieková agentúra (EMA) po preskúmaní najnovších údajov neodporúča použitie ivermektínu pri liečbe ochorenia COVID-19. Informovala o tom oficiálna webstránka EMA. Tento liek podľa nej nie je vhodný ani ako prevencia ochorenia. Vyhlásenie vydala agentúra na základe posudkov doterajších štúdií.

Podľa EMA boli výsledky klinických štúdií na používanie ivermektínu pri COVID-19 rôzne. Niektoré nepreukázali žiadny úžitok a iné hlásili iba možný, nepreukázaný prínos. Dostupné dáta podľa EMA nepodporujú jeho použitie proti COVID-19 mimo klinických testov.

V Európskej únii (EÚ) existujú tabletky i kožné prípravky obsahujúce ivermektín na liečbu niektorých parazitických ochorení, resp. ošetrenie pokožky, napríklad pri ružovke. Ivermektín je tiež povolený na veterinárne použitie pre viacero druhov zvierat na vnútorné a vonkajšie parazity. Účinok lieku proti parazitom bude možné aj naďalej skúmať riadnymi klinickými testami.

Lieky s ivermektínom nie sú v EÚ povolené na použitie v súvislosti s ochorením COVID-19. EMA navyše nedostala žiadnu žiadosť o schválenie takého použitia. Česko a Slovensko však dočasne povolili používanie lieku na účely liečby COVID-19 v rámci svojich vnútroštátnych právnych predpisov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet