Na hlavný obsah

EMA o vakcíne od AstraZenecy: Je bezpečná a účinná

Príčiny krvných zrazenín bude ďalej skúmať.

EMA o vakcíne od AstraZenecy: Je bezpečná a účinná
Na snímke fľaštička s vakcínou od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca. Foto: SITA/AP

Európska lieková agentúra (EMA) je aj po bližšom skúmaní presvedčená, že výhody vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca vysoko prevyšujú riziká, ktoré sú s jej podaním spojené. Uviedli to predstavitelia EMA vo štvrtok (18. 3.) po tom, čo prešetrili podnety týkajúce sa nezvyčajných krvných ochorení po očkovaní touto vakcínou.

„Výbor dospel k jasnému vedeckému záveru: ide o bezpečnú a účinnú vakcínu,“ uviedla na tlačovej konferencii riaditeľka EMA Emer Cooková po tom, čo sa prípadom zaoberal Výbor pre hodnotenie rizík liekov (PRAC).

Agentúra uviedla, že používanie vakcíny nesúvisí s celkovým zvýšeným rizikom vzniku krvných zrazenín, pre ktoré niektoré krajiny prestali používať túto očkovaciu látku. Očkovanie AstraZenecou v uplynulých dňoch dočasne prerušila približne polovica krajín Európskej únie vrátane Nemecka, Francúzska či Talianska, ktoré čakali na stanovisko agentúry. Na Slovensku sa vakcínou očkuje naďalej.

EMA už v utorok (16. 3.) vyhlásila, že „nič nenasvedčuje“ tomu, že vakcína proti koronavírusu od firmy AstraZeneca môže za krvné zrazeniny, aké boli po očkovaní ňou hlásené z viacerých krajín. EMA zároveň dodala, že je „pevne presvedčená“ o prínosoch tejto vakcíny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet