Na hlavný obsah

EÚ čelí nedostatku vakcín. V uplynulých týždňoch povolila vývoz miliónov kusov

Najviac exportovali do Veľkej Británie.

EÚ čelí nedostatku vakcín. V uplynulých týždňoch povolila vývoz miliónov kusov
Na snímke balíky vakcín proti ochoreniu Covid-19 od spoločnosti Moderna. Foto: TASR/AP

Európska únia (EÚ) povolila v uplynulých týždňoch vývoz približne 34 miliónov dávok očkovacích látok proti ochoreniu COVID-19. A to napriek nedostatku na domácom trhu.

Vyplýva to z údajov 27-členného bloku. Niekoľkí predstavitelia EÚ, ktorí hovorili pod podmienkou zachovania anonymity vzhľadom na citlivosť údajov, uviedli, že viac ako 9,1 milióna dávok vakcín exportovali do Veľkej Británie v čase zvýšenia diplomatického napätia pre vývoz vakcín a implementáciu dohody o brexite. Jeden z predstaviteľov však zdôraznil, že export povolili „len pre výrobcov, ktorí rešpektujú svoje zmluvné záväzky“ voči EÚ.

Európska únia čelí tlaku, aby zvýšila tempo vakcinácie, ale členské krajiny sa sťažujú, že produkcia žalostne zaostáva za dopytom. Nesúlad medzi výrobou a dopytom je najzreteľnejší v porovnaní EÚ a Veľkej Británie.

Podľa najnovších údajov, ktoré sú k dispozícii, dostalo vakcínu proti koronavírusu 35 percent dospelej populácie Spojeného kráľovstva, kým v Európskej únii je to iba 9,6 percenta dospelých obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet