Na hlavný obsah

EÚ potrestala porušovanie ľudských práv v Číne sankciami

V prípade Číny tak rozhodla prvýkrát za 30 rokov.

EÚ potrestala porušovanie ľudských práv v Číne  sankciami
Na archívnej snímke zo 14. apríla 2016 čínska vlajka veje v Šanghaji. Foto: TASR/AP

Európska únia v pondelok (22. 3.) po prvý raz za posledných 30 rokov potrestala Čínu za porušovanie ľudských práv. Ministri zahraničných vecí členských štátov, ktorí sa stretli na zasadnutí Rady EÚ, schválili prijatie sankcií voči štyrom činiteľom zodpovedným za zaobchádzanie s Ujgurmi. Mnohí západní politici ho označujú za brutálne.

Podľa diplomatov EÚ sú potrestaní činitelia priamo zodpovední napríklad za svojvoľné zatýkanie či ponižujúce zaobchádzanie s touto moslimskou menšinou. Peking pred prijatím sankcií EÚ dopredu varoval.

Potrestaní Čínania budú mať zmrazený majetok v EÚ a nebudú môcť cestovať na jej územie. Sankcie sa zároveň vzťahujú aj na jeden subjekt. Konkrétne mená Rada EÚ zverejní počas dňa.

Na snímke príslušníci ujgurského národa žijúci v Turecku protestujú proti krokom Číny v ujgurskej provincii Sin-ťiang v Číne. Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Európske krajiny sa dohodli na vôbec prvých postihoch Číny za porušovanie ľudských práv od masakru demonštrujúcich študentov na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men) v roku 1989. V reakcii na tieto udalosti zakázalo vtedajšie európske spoločenstvo vývoz zbraní do Číny, ktorý platí dodnes.

Únia na potrestanie čínskych predstaviteľov využila nový globálny sankčný režim, ktorý jej umožňuje pružnejšie reagovať na porušovanie ľudských práv kdekoľvek vo svete. V pondelok v rámci neho zaviedla podobné tresty aj voči dvom predstaviteľom ruského Čečenska pre tamojšie porušovanie práv sexuálnych menšín. Potrestala aj ďalších päť ľudí a dva subjekty zo Severnej Kórey, Líbye, Eritrey a Južného Sudánu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet