Na hlavný obsah

Európa chce globálnu dohodu, má vyriešiť spor o vakcíny

Pandémia ukázala nedostatky v celosvetovej spolupráci.

Európa chce globálnu dohodu, má vyriešiť spor o vakcíny
Na snímke ampulky s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Johnson & Johnson. Foto: TASR/AP

Pandémia ochorenia COVID-19 ukázala nedostatky v celosvetovej spolupráci, ktoré by mohla pomôcť odstrániť nová medzinárodná zmluva v rámci Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Zhodli sa na tom v utorok (30. 3.) predseda Európskej rady Charles Michel a šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Michelom iniciovanú výzvu zatiaľ podporilo 27 lídrov najmä európskych krajín, nie však Spojené štáty, Čína či Rusko.

Rok po vyhlásení pandémie je pre množstvo krajín sveta začiatok očkovania zatiaľ v nedohľadne, hoci niektoré bohaté štáty ako USA, Spojené kráľovstvo či Izrael už zaočkovali podstatnú časť populácie. Európska únia vedie práve so Spojeným kráľovstvom spor o množstvo vakcín, ktoré farmaceutické firmy poskytujú štátom Únie, zatiaľ čo globálny program COVAX márne čaká na sľúbené dodávky vakcín pre najchudobnejšie krajiny.

„Mohla by zohrávať významnú úlohu v tom, aby sme dosiahli väčšiu transparentnosť v distribúcii vakcín,“ opísal jeden z možných cieľov navrhnutej dohody Michel.

Návrh, ktorý v utorok zverejnili významné európske médiá podpísali okrem iného nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Emmanuel Macron či britský premiér Boris Johnson. Pandemický dohovor by podľa nich mal zabezpečiť posilnenie „spoločnej zodpovednosti, transparentnosti a spolupráce v rámci medzinárodného systému s jeho pravidlami a normami.“

Michel spomenul, že pakt by tiež mohol uľahčiť cestu k vyšším investíciám do výskumu. Šéf WHO uviedol, že návrhom paktu by sa mohli zástupcovia takmer dvoch stoviek členských krajín organizácie zaoberať na ministerskom zasadnutí v máji. Zatiaľ však nie je jasné, či sa k paktu pripoja aj kľúčové mimoeurópske štáty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet