Na hlavný obsah

Europarlament schválil program strategických a inovatívnych investícií InvestEU

Je súčasťou mimoriadneho fondu obnovy EÚ.

Europarlament schválil program strategických a inovatívnych investícií InvestEU
Obrazovka s hviezdami Európskej únie. Foto: TASR/AP

Európsky parlament (EP) v utorok (9. 3.) odobril vyhradenie 26 miliárd eur, ktoré budú v začínajúcom sedemročnom období slúžiť na podporu investícií do hospodárskeho oživenia. Garancie vo fonde s názvom InvestEU by mali aktivovať verejné a súkromné ​​investície v celkovej výške až 400 miliárd eur. Cieľom fondu má byť okrem iného podpora projektov v oblastiach zdravotníctva, digitalizácie či klimaticky šetrných technológií.

Investičný program, ktorý je súčasťou mimoriadneho fondu obnovy EÚ obsahujúceho 750 miliárd eur, podporilo 496 zo 697 hlasujúcich poslancov. „InvestEU prináša dodatočné finančné prostriedky na to, aby sa uskutočnili projekty, ktoré by inak nevideli svetlo sveta. Naše strategické odvetvia, ako je napríklad výroba liekov, by mali byť nezávislé,“ komentoval schválený návrh jeho spravodajca José Fernandes z najpočetnejšej Európskej ľudovej strany.

Okrem zdravotníctva by mali peniaze podporené zárukami z fondu smerovať do výskumu a digitalizácie či na podporu malých a stredných podnikov. Budú tiež stimulovať investície do ekologicky udržateľných projektov, pri ktorých bude preukázateľný pozitívny vplyv na životné prostredie.

Aby mohol investičný program začať fungovať, musia ho ešte formálne schváliť členské štáty. Ich zástupcovia sa už na súčasnej podobe InvestEU predbežne dohodli s EP v decembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika