Na hlavný obsah

Europoslanci za Fidesz oficiálne oznámili svoj odchod z Európskej ľudovej strany

Skončia sa tak ich dlhoročné spory s európskymi ľudovcami.

Europoslanci za Fidesz oficiálne oznámili svoj odchod z Európskej ľudovej strany
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarská vládna strana Fidesz oficiálne vystupuje z Európskej ľudovej strany (EPP). Uviedla to vo štvrtok (18. 3.) na twitteri podpredsedníčka Fideszu Katalin Nováková, ktorá toto rozhodnutie oznámila listom generálnemu tajomníkovi EPP Antoniovi Lópezovi-Istúrizovi Whiteovi.

Nováková, ktorá je v strane Fidesz zodpovedná za zahraničné vzťahy, na twitteri k listu pre generálneho tajomníka napísala: „Je čas rozlúčiť sa.“

Predseda EPP Donald Tusk jej na to okamžite odpovedal: „Fidesz opustil kresťanskú demokraciu. V skutočnosti sa tak stalo už pred mnohými rokmi.“

Dvanásť europoslancov Fideszu 3. marca oznámilo, že opúšťa najväčšiu politickú frakciu europarlamentu – EPP. Ich rozhodnutie bolo reakciou na zmeny rokovacieho poriadku, ktoré schválilo vedenie frakcie.

„Zmena pravidiel skupiny EPP je zjavne nepriateľským krokom proti Fideszu a našim voličom… Je to nedemokratické, nespravodlivé a neprijateľné. Vedenie Fideszu sa preto rozhodlo okamžite opustiť frakciu EPP,“ napísal Orbán v liste predsedovi frakcie v europarlamente Manfredovi Weberovi. Dodal, že maďarskí voliči boli zbavení svojich demokratických práv, no zákonodarcovia Fideszu budú naďalej zastupovať Maďarsko v Európskom parlamente.

Orbán vtedy v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió povedal, že odchod jeho strany z EPP je už iba technickou otázkou. Maďarský ministerský predseda tiež povedal, že Fidesz teraz musí vybudovať novú demokratickú pravicu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet