Na hlavný obsah

Európska komisia navrhla podobu covidových pasov. Uľahčili by cestovanie

Na presnej podobe sa musia zhodnúť členské štáty EÚ.

Európska komisia navrhla podobu covidových pasov. Uľahčili by cestovanie
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (vľavo) a predseda Európskej rady Charles Michel. Foto: TASR/AP

Uľahčiť cestovanie ľuďom v Európskej únii a pomôcť trpiacemu turistickému sektoru má jednotný „covidový pas“, ktorého parametre v stredu (17. 3.) navrhla Európska komisia (EK). Jednoduchšie cesty cez hranice, ktoré komplikuje pandémia, by s ním mali mať zaočkovaní ľudia, tí s negatívnym testom či protilátkami proti covidu-19, a to od leta. V najbližších mesiacoch sa však na presnej podobe pasov budú musieť zhodnúť členské štáty, ktoré sa dosiaľ nezjednotili napríklad na vzájomnom uznávaní testov.

Digitálny zelený certifikát, ako nazýva komisia toto osvedčenie, bude postavený na trojici kritérií, ktoré budú mať rovnakú váhu:

  • očkovanie,
  • negatívny PCR či antigénový test,
  • prítomnosť protilátok v tele.

Každý členský štát sa navyše podľa návrhu bude môcť rozhodnúť, aké podmienky stanovuje pre majiteľa osvedčenia, pre všetkých ľudí však budú musieť byť rovnaké. „Naším hlavným cieľom bolo pripraviť užívateľsky jednoduchý, nediskriminačný a bezpečný nástroj, ktorý plne zabezpečí ochranu dát,“ uviedla podpredsedníčka EK Věra Jourová.

V komisii sa viedla zásadná debata o tom, či umožniť krajinám uznávať vakcíny, ktoré zatiaľ v EÚ nie sú autorizované – napríklad ruský Sputnik V. Tlačí na to najmä Maďarsko, ktoré už začalo očkovať touto látkou, v sklade ju má aj od 1. marca aj Slovensko, ktoré ju v predošlých týždňoch testovalo na myšiach a morčatách. Podľa aktuálneho návrhu budú musieť všetky krajiny uznávať iba vakcíny schválené v Únii, členské štáty sa ale budú môcť rozhodnúť, či navyše akceptovať aj iné vakcíny.

Exekutíva EÚ zdôraznila, že certifikát nebude diskriminovať ľudí, ktorí sa nemôžu alebo nechcú nechať očkovať. Zároveň nemá byť obmedzený ani pohyb tých, ktorí pas vlastniť nebudú.

Certifikát má existovať v digitálnej aj papierovej podobe. Aby ho mohli začať ľudia používať pred letnou turistickou sezónou, musia ho schváliť členské krajiny a Európsky parlament. Hoci má podporu väčšiny krajín južnej a strednej Európy, očakávajú sa dlhé diskusie medzi štátmi o konkrétnych podrobnostiach osvedčenia. Lídri krajín EÚ hovorili po februárovej videokonferencii o tom, že by sa na detailoch certifikátu chceli dohodnúť do troch mesiacov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet