Na hlavný obsah

Európska komisia schválila vakcínu od Johnson & Johnson

V EÚ je schválená štvrtá vakcína proti koronavírusu.

Európska komisia schválila vakcínu od Johnson & Johnson
Na snímke ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od americkej spoločnosti Johnson & Johnson. Foto: TASR

Európska komisia vo štvrtok (11. 3.) schválila podmienečné používanie vakcíny na prevenciu ochorenia COVID-19 od americkej firmy Johnson & Johnson v krajinách Európskej únie (EÚ).

Oznámila to dve hodiny po tom, ako preparát získal odporúčanie Európskej agentúry pre lieky. Spolu s predchádzajúcimi vakcínami spoločností Pfizer / BioNTech, Moderna a AstraZeneca tak má EÚ zabezpečené v rámci spoločných nákupov 1, 8 miliardy dávok už schválených vakcín.

Americká spoločnosť by mala dodávky do krajín európskeho bloku začať v apríli a počas druhého štvrťroka distribuovať 55 miliónov dávok. Celkovo ich komisia pre členské krajiny objednala 200 miliónov s možnosťou rovnakého množstva prikúpiť.

Vakcína Janssen od firmy Johnson & Johnson je prvá jednodávková vakcína proti covidu. Rozsiahle klinické skúšania preukázali, že vakcína COVID-19 Vaccine Janssen  je účinná pri prevencii ochorenia COVID-19 u ľudí od 18 rokov a spĺňa všetky požiadavky na bezpečnosť, účinnosť a kvalitu vakcín platné v Európskej únii.

Klinické skúšanie zahŕňalo približne 44 000 ľudí, ktorí boli rozdelení do dvoch skupín. Polovica dostala vakcínu a polovica placebo, pričom účastníci neboli informovaní, do ktorej skupiny patria.

Klinické skúšanie ukázalo, že vakcína znížila počet symptomatických prípadov COVID-19 dva týždne po očkovaní o 67 %. V skupine, ktorá dostala vakcínu sa vyskytlo 116 prípadov nákazy (z 19 630 účastníkov), v skupine s placebom 348 prípadov (z 19 691 účastníkov).

Najčastejšie nežiaduce účinky po očkovaní danou vakcínou sú zvyčajne mierne a krátkodobé. Patria k nim bolesť v mieste vpichu, bolesť hlavy a svalov, únava a nevoľnosť.

„COVID-19 Vaccine Janssen opäť rozširuje portfólio registrovaných vakcín a jej nespornou výhodou je podávanie len v jednej dávke. Tiež má výhodu transportu a skladovania v chladovom reťazci. Občania Slovenska sa tak už onedlho budú môcť očkovať už štyrmi registrovanými vakcínami, ktoré prešli hĺbkovým posúdením ich bezpečnosti, účinnosti a farmaceutickej kvality, “ povedala riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko