Na hlavný obsah

Európska lieková agentúra vyzýva členské štáty, aby so schvaľovaním Sputnika V počkali

Posudzovanie vakcíny môže trvať niekoľko mesiacov.

Európska lieková agentúra vyzýva členské štáty, aby so schvaľovaním Sputnika V počkali
Na snímke prvá zásielka ruskej vakcíny Sputnik V proti koronavírusu, ktorá dorazila do Iránu na letisko imáma Chomejního v Teheráne. Foto: TASR/AP

Predsedníčka správnej rady Európskej agentúry pre lieky (EMA) Christa Wirthumerová – Hocheová v nedeľu (7. 3.) vyzvala členské štáty Európskej únie, aby neschvaľovali núdzové nasadenie vakcíny Sputnik V vo svojich krajinách, kým EMA sama dostatočne neposúdi jej bezpečnosť a efektivitu.

„Potrebujeme dokumenty, ktoré môžeme posúdiť. V súčasnosti tiež nemáme dáta o očkovaných ľuďoch. Preto by som dôrazne odporučila neschvaľovať núdzové nasadenie (Sputniku V) na štátnej úrovni,“ povedala Wirthumerová – Hocheová v relácii rakúskej televízie ORF.

„Sputnik V môžeme mať na miestnom trhu v budúcnosti, keď posúdime všetky príslušné dáta. EMA už začala s priebežným hodnotením,“ dodala. Začiatok hodnotiaceho procesu oznámila EMA minulý týždeň, varovala však, že môže trvať aj niekoľko mesiacov.

„Od ruských výrobcov prichádzajú súbory dát a tie samozrejme zhodnotíme podľa európskych štandardov kvality, bezpečnosti a účinnosti. Keď sa všetko preukáže, tak bude povolená aj v Európskej únii,“ pokračovala vysoká predstaviteľka EMA.

Sputnikom V sa v EÚ očkuje zatiaľ len v Maďarsku, zásielky vakcíny dostalo aj Slovensko, ktoré má vakcínu používať na základe výnimky udelenej ministrom zdravotníctva.

Wirthumerová – Hocheová dodala, že vo štvrtok (11. 3.) sa výnimočne zíde Výbor pre Lieky na humánne použitie EMA, aby posúdil nasadenie vakcíny spoločnosti Johnson & Johnson v EÚ. „Očakávame pozitívne zhodnotenie a to, že Európska komisia rýchlo udelí povolenie,“ povedala.

Európska únia zatiaľ schválila nasadenie troch vakcín proti ochoreniu COVID-19, a to od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet