Na hlavný obsah

Európska lieková agentúra žiadosť o schválenie vakcíny Sputnik V stále nedostala

S výrobcom je v kontakte, vakcínu ale neposudzuje.

Európska lieková agentúra žiadosť o schválenie vakcíny Sputnik V stále nedostala
Zdravotná sestra pózuje s ampulkou ruskej vakcíny Sputnik V. Foto: TASR/AP

Európska agentúra pre lieky (EMA) stále nedostala žiadosť o schválenie ruskej vakcíny Sputnik V proti ochoreniu COVID-19. Pre agentúru ČTK to v pondelok (1. 3.) potvrdila hovorkyňa agentúry, podľa ktorej je EMA s výrobcom očkovacej látky stále v kontakte. V prípade, že chce členský štát vakcínu nasadiť bez autorizácie Bruselu, môže tak podľa Európskej komisie urobiť v menej zabezpečenom núdzovom režime.

„V tejto chvíli nie je vakcína proti ochoreniu COVID-19 Sputnik V predmetom hodnotenia EMA. Agentúra poskytla žiadateľovi odborné rady a vedie so spoločnosťou dialóg, ktorý má rozhodnúť o ďalších krokoch,“ uviedla hovorkyňa EMA. Podobné stanovisko agentúra vydala už 10. februára, keď ruský výrobca preparátu, ústav Nikolaja Gamaleja, tvrdil, že žiadosť už podal.

Slovensko Sputnik V už nakúpilo, v Česku sa za nákup vyslovil Zeman

Slovensko v pondelok doviezlo prvú dodávku vakcíny Sputnik V. S Ruskou federáciou uzavrelo zmluvu o nákupe celkovo dvoch miliónov dávok vakcíny.

Český prezident Miloš Zeman sa minulý týždeň vyslovil za to, aby aj Česko, podobne ako už skôr Maďarsko, nakúpilo ruské vakcíny a začalo s nimi očkovať aj bez schválenia EMA. Podobnú vec pritom o niekoľko dní skôr odmietli v spoločnom vyhlásení najvyšší ústavní činitelia vrátane Zemana.

Zodpovednosť prevezme štát

Štáty EÚ majú podľa smernice EÚ o liekoch právo v prípade núdzovej situácie dočasne schváliť použitie prípravkov samy. Na rozdiel od autorizácie agentúrou však potom nenesie za prípadné problémy zodpovednosť výrobca, ale štát.

EMA doteraz schválila tri covidové vakcíny vyvinuté spoločnosťami Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna. Momentálne preveruje tri ďalšie preparáty, z ktorých vakcína firmy Johnson & Johnson by mohla byť schválená už v marci. S ďalšou vyše päťdesiatkou farmaceutických spoločností vyrábajúcich očkovacie látky je EMA v kontakte. Brusel očakáva, že v druhom kvartáli objem dávok proticovidových vakcín dodávaných členským krajinám začne výrazne rásť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet