Na hlavný obsah

Európska únia nepotrebuje Sputnik V, myslí si eurokomisár Breton

Breton je zaujatý, lebo je ruská, odpovedá výrobca.

Európska únia nepotrebuje Sputnik V, myslí si eurokomisár Breton
Na archívnej snímke zo 17. marca 2021 eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton počas tlačovej konferencie v Bruseli. Foto: TASR/AP

Európska únia nepotrebuje ruskú vakcínu Sputnik V proti ochoreniu COVID-19 a imunitu dokáže dosiahnuť prostredníctvom európskych očkovacích látok, povedal v nedeľu (21. 3.) eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton. Informovala o tom v pondelok (22. 3.) agentúra Reuters.

„Vôbec nepotrebujeme Sputnik V,“ povedal Breton pre televíziu TF1. EÚ je podľa jeho slov jednoznačne schopná aplikovať do konca júna 300 miliónov až 350 miliónov dávok a do 14. júla dosiahnuť imunitu na „celom kontinente“. Tento dátum je zvlášť symbolický pre Francúzsko, ktoré si 14. júla pripomína Deň Bastily, píše Reuters.

Reakcia výrobcu je jednoznačná

„Ak je toto oficiálny postoj Európskej únie, informujte nás, prosím, že sa nemáme ani snažiť o registráciu Európskou liekovou agentúrou (EMA), keďže ste politicky zaujatí. Životy budeme ďalej zachraňovať v iných krajinách,“ vyhlásil výrobca vakcíny Sputnik V na twitteri. Viacerými príspevkami na tejto sociálnej sieti reagoval na výroky eurokomisára, ktorého označil za „jasne zaujatého proti vakcíne Sputnik V len preto, že je ruská“.

„Európania chcú ponuku bezpečných a účinných vakcín, ktoré vy zatiaľ nedokážete poskytnúť,“ dodal výrobca a pripomenul, že vakcínu Sputnik V už na použitie schválili v 54 krajinách.

EMA začala tento mesiac proces predbežného posudzovania Sputnika V. Na Slovensku sú vakcíny od ruského výrobcu od 1. marca, kedy bolo z Moskvy dovezených prvých 200 000 dávok. Tie sú uskladnené v Šarišských Michaľanoch, kde sa vykonávajú aj skúšky bezpečnosti a účinnosti tejto vakcíny, ktorá zatiaľ v EÚ nie je registrovaná

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet