Na hlavný obsah

Existujú dôkazy, ktoré umožnia obviniť účastníkov útoku na Kapitol z rozvratnej činnosti

Vyhlásil to washingtonský prokurátor.

Existujú dôkazy, ktoré umožnia obviniť účastníkov útoku na Kapitol z rozvratnej činnosti
Príslušníci Národnej gardy hliadkujú v okolí budovy Kapitolu vo Washingtone 4. marca 2021. Foto: TASR/AP

Podľa hlavného federálneho prokurátora washingtonského okrsku District of Columbia Michaela Sherwina vyšetrovatelia našli dôkazy, ktoré pravdepodobne úradom umožnia obviniť z rozvratnej činnosti niektorých účastníkov útoku na Kapitol zo 6. januára. Sherwin to povedal v noci na pondelok (22. 3.) v relácii 60 Minutes televízie CBS.

„Domnievam sa, že fakty podporujú tieto obvinenia,“ povedal Sherwin. „Myslím si, že ako budeme pokračovať, budú tieto obvinenia podporovať aj ďalšie fatky,“ dodal prokurátor s tým, že vyšetrovanie udalostí z januára bude dlhé.

Na začiatku januára do Kapitolu vtrhli stovky podporovateľov končiaceho republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa s cieľom zabrániť kongresmanom vo formálnom potvrdení víťazstva demokrata Joea Bidena v jesenných prezidentských voľbách. Nepokoje, pre ktoré museli byť zákonodarcovia z parlamentnej budovy evakuovaní, si vyžiadali päť mŕtvych.

Ministerstvo spravodlivosti už podalo žalobu na 400 útočníkov na Kapitol, no doteraz bola väčšina z nich obvinená z menej závažných činov ako útok na policajtov alebo narúšanie verejného poriadku. Z rozvratnej činnosti, teda odporovania autorite vlády silou, doteraz nebol obvinený nikto.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet