Na hlavný obsah

Experti z WHO uvádzajú štyri scenáre možného pôvodu koronavírusu

Priamy prenos z netopierov na ľudí označili za pravdepodobný.

Experti z WHO uvádzajú štyri scenáre možného pôvodu koronavírusu
Na snímke netopier. Foto: TASR/AP

Najpravdepodobnejším scenárom zdroja nákazy novým koronavírusom bol prenos z netopierov na ľudí prostredníctvom ďalšieho živočícha. Vyplýva to zo správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), do ktorej mala možnosť ešte pred jej oficiálnym zverejnením nahliadnuť agentúra AP. Publikácia správy sa očakáva v najbližších dňoch.

Nezodpovedané otázky

Odborníci, ktorí v čínskom meste Wu-chan počas januára a februára skúmali pôvod ochorenia COVID-19, zároveň označili za „mimoriadne nepravdepodobnú“ teóriu, že koronavírus unikol z wuchanského virologického laboratória. Výsledky dlhoočakávanej správy však nechali mnohé otázky nezodpovedané, poznamenala AP.

Viacnásobný odklad zverejnenia správy WHO vyvolal podľa AP špekulácie, či sa Peking neusiluje skresliť závery vyšetrovania v snahe odvrátiť podozrenia, že Čína zlyhala v prvej fáze pandémie, keď bolo ešte možné šírenie vírusu zastaviť. Tím vedcov uviedol, že je potrebné preskúmať všetky teórie o pôvode nového koronavírusu okrem hypotézy úniku z laboratória.

Netopiere i šupinavce

Vedci v správe uvádzajú štyri scenáre, čo sa týka pôvodu nákazy v poradí podľa pravdepodobnosti. Zhrnuli, že prenos zo živočíšneho medzihostiteľa je pravdepodobný až veľmi pravdepodobný. Priamy prenos z netopierov na ľudí označili za pravdepodobný. Rozšírenie nákazy z chladených tovarov bolo podľa nich síce možné, ale nepravdepodobné.

Netopiere sú známe tým, že bežne prenášajú rôzne vírusy. Vedci u nich potvrdili i najbližší kmeň vírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Správa však uvádza, že „evolučná vzdialenosť medzi týmito vírusmi a koronavírusom SARS-CoV-2 sa odhaduje na niekoľko desaťročí“, takže priama spojitosť tam existovať nemusí.

Veľmi podobné vírusy zistili vedci i u šupinavcov, avšak poznamenali, že na nákazu koronavírusom sú náchylné aj mačky a norky, čo naznačuje, že by mohli byť ich prenášačmi.

Prvý prípad ochorenia COVID-19 bol hlásený v čínskom meste Wu-chan v decembri 2019. Medzinárodné vyšetrovanie v tomto meste sa začalo až v januári 2021.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet