Na hlavný obsah

Finančná pomoc pre Jemen je sklamaním, tvrdí Guterres

Humanitárna kríza v krajine je podľa OSN najhoršia na svete.

Finančná pomoc pre Jemen je sklamaním, tvrdí Guterres
Jemenský farmaceut s ochranným rúškom a v rukaviciach obsluhuje zákazníkov za presklenným pultom na zabránenie šíreniu koronavírusu v lekárni v Saná 25. júna 2020. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril v pondelok (1. 3.) sklamanie nad tým, že účastníci darcovskej konferencie pre občianskou vojnou zmietaný Jemen prisľúbili spolu iba 1,7 miliardy dolárov, čo je menej ako polovica potrebných finančných prostriedkov. Informovala o tom agentúra AFP.

„Milióny jemenských detí, žien a mužov zúfalo potrebujú pomoc, aby prežili. Obmedzenie pomoci je rozsudok smrti,“ uviedol vo vyhlásení Guterres.

OSN vyzvala medzinárodných darcov, aby na financovanie naliehavo potrebných humanitárnych programov pre Jemen poskytli 3,85 miliardy dolárov, čo je výrazne menej, ako napokon darcovia prisľúbili.

Podľa Guterresa je suma, ktorá bola oznámená, menšia, ako dostala OSN v roku 2020, keď došlo k zníženiu humanitárnej pomoci v dôsledku koronavírusu, a o miliardu dolárov nižšia než na rovnakom podujatí v roku 2019.

Jednodňovú virtuálnu darcovskú konferenciu pre Jemen, zameranú na získanie prísľubov financovania humanitárnej pomoci pre túto konfliktom a vážnou krízou sužovanú krajinu, zorganizovali OSN, Švajčiarsko a Švédsko.

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že vyčlenila 95 miliónov eur na humanitárnu pomoc obyvateľom Jemenu, ktorý okrem vojny čelí aj rekordne vysokej miere detskej podvýživy a hrozbe hladomoru.

Jemen je v stave občianskej vojny od roku 2014, keď povstaleckí húsíovia dobyli hlavné mesto Saná a väčšinu severu krajiny. V roku 2015 sa do vojny zapojila medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie, stojaca na strane legitímnej jemenskej vlády. Húsíov zase podporuje Irán, ktorý je rivalom Saudskej Arábie v oblasti Blízkeho východu.

Konflikt si vyžiadal desaťtisíce životov a milióny ľudí prinútil opustiť svoje domovy. Vytvoril tiež humanitárnu krízu, ktorú OSN označuje za najhoršiu na svete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet