Na hlavný obsah

Formula 1: Nový ročník prinesie návrat Alonsa i mena Schumacher

Zmeny v technických pravidlách vedenie F1 odsunulo.

Formula 1: Nový ročník prinesie návrat Alonsa i mena Schumacher
Preteky formuly 1. Foto: TASR/AP

S obhajcom majstrovského titulu Lewisom Hamiltonom, navrátilcom Fernandom Alonsom či so synom Michaela Schumachera Mickom odštartuje 72. ročník seriálu MS formuly 1. Prvé preteky sú na programe v nedeľu (28. 3.) v Bahrajne, v kalendári je 22 podujatí a sezóna tradične vyvrcholí v Abú Zabí.

V závere sezóny 2020 existovali pochybnosti o pokračovaní kariéry Lewisa Hamiltona, ale sedemnásobný šampión je po podpise ročnej zmluvy opäť vo farbách Mercedesu. Nemecká stajňa bude opäť patriť k najväčším favoritom, rovnako tak aj 36-ročný Brit, ktorý by sa ziskom ôsmeho titulu majstra sveta osamostatnil na čele historického poradia.

Viaceré zmeny tímových farieb

Zatiaľ čo v Mercedese opäť vsadili na dvojicu Hamilton – Valtteri Bottas, vo väčšine ďalších tímov došlo k zmenám jazdcov. Stajňu zmenili Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo i Carlos Sainz a pozornosť púta aj návrat dvojnásobného majstra sveta Španiela Fernanda Alonsa. Ten bude spoločne s Francúzom Estebanom Oconom pôsobiť vo farbách Alpine.

Alonsov návrat do F1 napokon nezmarila ani februárová nehoda na bicykli, po ktorej mal zdravotné problémy a avizoval, že po sezóne 2021 ho čaká operácia platničiek. „F1 mi veľmi chýbala. Síce som si počas troch rokov vyskúšal rôzne súťaže, ale utvrdil som sa v tom, že F1 je pre mňa srdcová záležitosť. Veľmi sa teším na nový tím,“ povedal Španiel.

Jedno z najznámejších priezvisk v histórii F1 Schumacher bude opäť súčasťou prestížneho seriálu. Syna legendárneho Michaela angažoval Haas a 21-ročný Mick sa v ňom predstaví spoločne s ďalším nováčikom – Rusom Nikitom Mazepinom, ktorého otec Dmitrij je šéf stajne.

Revolúcia? Až v nasledujúcej sezóne

Na programe je 22 veľkých cien a ročník neštartuje tradične v Austrálii, ale v Bahrajne. Preteky v Melbourne sú napokon zaradené až ako predposledné v sezóne. Počet bodov získaných v jednotlivých pretekoch sa nezmenil a naďalej bude bodovaných prvých 10 pozícií systémom 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1.

Pôvodne boli na sezónu 2021 plánované výrazné zmeny v technických pravidlách, ale vedenie F1 ich pre pandémiu odsunulo na ďalší ročník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport