Na hlavný obsah

Francúzsko daruje Slovensku 15 000 kusov vakcín od AstraZenecy

Sú to vôbec prvé vakcíny, ktoré Slovensko dostane ako dar.

Francúzsko daruje Slovensku 15 000 kusov vakcín od AstraZenecy
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsko sa rozhodlo pomôcť Slovensku v ťažkej epidemickej situácii. Pre potreby očkovania daruje slovenským občanom 15 000 kusov vakcín od firmy AstraZeneca. Informoval o tom vo štvrtok (4. 3.) na sociálnej sieti premiér Igor Matovič (OĽANO), správu potvrdilo aj francúzske veľvyslanectvo na Slovensku.

„Prezident Francúzskej republiky Emmanuel Macron včera (3. 3.) kontaktoval prezidentku Zuzanu Čaputovú a premiéra Igora Matoviča , aby ich informoval o rozhodnutí a koordinácii dodávky vakcín,“ uviedlo veľvyslanectvo. Krajina si uvedomuje vážnosť situácie, v ktorej sa Slovensko nachádza, a týmto darom odpovedá na výzvu a žiadosť o solidaritu. Vakcíny prídu na Slovensko v najbližších dňoch.

„V čase, keď je pre všetky krajiny EÚ pochopiteľne veľmi citlivé ponúknuť vlastné vakcíny inde, aj keď ich niekde inde pre zlú situáciu môžu potrebovať viac, o to väčšie je toto gesto a o to väčšia je naša vďaka francúzskej vláde,“ reagoval Matovič na gesto Paríža.

Registrované vakcíny ako prejav európskej solidarity

Francúzsko sa zároveň aktívne zasadzovalo za schválenie SOS dodávky 100 000 kusov vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech, ktoré na Slovensko prídu v rámci mechanizmu Európskej únie. „Francúzsko plne podporilo túto snahu Európskej únie,“ dodalo veľvyslanectvo.

Samotné Francúzsko sa nachádza v napätej situácii, rozhodlo sa ale urobiť gesto vzájomnej pomoci priateľskej krajine. Veľvyslanectvo podotklo, že darované vakcíny schválila Európska lieková agentúra, čo je najlepšou garanciou ich účinnosti a bezpečnosti. „Francúzsko je presvedčené, že v boji proti pandémii Covid-19 je účinná kolektívna mobilizácia EÚ v duchu zodpovednosti a spolupráce. Zdravotnícku krízu vyriešime jednotným európskym konaním a solidaritou,“ uzavrelo veľvyslanectvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko