Na hlavný obsah

Heger: Situácia sa zlepšuje, potrebujeme sa dostať pod 3 000 hospitalizovaných

Minister sa občanom poďakoval za dodržiavanie opatrení.

Heger: Situácia sa zlepšuje, potrebujeme sa dostať pod 3 000 hospitalizovaných
Na snímke poverený minister zdravotníctva Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Pandemická situácia sa na Slovensku zlepšuje. V utorok (23. 3.) to uviedol minister financií dočasne poverený riadením rezortu zdravotníctva Eduard Heger (OĽANO). Zdôraznil, že je to predovšetkým zásluhou dodržiavania nastavených protiepidemických opatrení.

Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura doplnil, že na Slovensku – oproti iným krajinám – klesá pozitivita, a to pri PCR aj antigénových testoch. Pokles nových prípadov infekcie sa prejavuje  aj v ďalších ukazovateľoch – 14-dňová incidencia, počty hospitalizovaných, denné úmrtia aj reprodukčné číslo.

Problémom je stále vysoké číslo hospitalizovaných, ktorí potrebujú podporu kyslíka alebo umelej pľúcnej ventilácie. „Na kyslíkových lôžkach cítiť mierne zlepšenie, najužší profil sú lôžka s možnosťou umelej pľúcnej ventilácie. Očakávame, že v najbližších dňoch alebo týždňoch sa aj táto hodnota začne pozitívne upravovať,“ povedal Stachura. Ochoreniu COVID-19 podľahne na Slovensku denne v priemere 81 ľudí, reprodukčné číslo sa pohybuje na úrovni 0,85 až 0,9.

Heger v súvislosti s blížiacou sa Veľkou nocou pripomenul, že opatrenia sú na Slovensku nastavené prísne. Občanom sa poďakoval za zodpovedné správanie sa. „Prosím, vydržme, a dodržujme opatrenia aj počas tohtoročnej Veľkej noci.“

Prízvukoval, že ak by prišlo k predčasnému zmierneniu opatrení, čísla by opäť stúpli. „Vidíme to na okolitých krajinách… Hranica 3 000 hospitalizovaných je potrebná na to, aby sme mohli prepnúť do bordovej fázy.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko