Na hlavný obsah

Merkelová označila veľkonočnú uzáveru za chybu, preto ju ruší

Nemcov poprosila o odpustenie.

Merkelová označila veľkonočnú uzáveru za chybu, preto ju ruší
Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Plánovaná veľkonočná uzávera v Nemecku bola chyba, preto sa zavádzať nebude. Po stredajšom (24. 3.) mimoriadnom rokovaní s premiérmi spolkových krajín to vyhlásila kancelárka Angela Merkelová. Povedala tiež, že sa verejnosti ospravedlňuje za neistotu, ktorú spôsobila, a že presadenie krátkodobej uzávery považuje za svoju vlastnú chybu.

Merkelová sa s premiérmi v noci na utorok (22. 3.) po zložitom rokovaní dohodla, že veľkonočné sviatky od 1. – 5. apríla využije Nemecko na krátkodobé uzávery. Pôvodne sa pritom očakávalo, že Nemecko cez veľkonočné sviatky pravidlá rozvoľní, aby sa mohli rodiny schádzať v hojnejšom počte. To sa ale nestalo.

Zelený štvrtok (1. 4.) a Biela sobota (4. 4.) mali byť podľa dohody tento rok výnimočne vyhlásené za dni pracovného pokoja. Jeden z návrhov počítal aj s uzatvorením supermarketov. Výsledná dohoda však ponechala obchody s potravinami otvorené. Podľa kritikov sa však uzávierka bez súhlasu parlamentu nedala uskutočniť.

O ďalšom postupe budú rokovať

„Veľkonočná pauza bola chyba, pretože ju nebolo možné vykonať,“ povedala Merkelová s tým, že to vyvolalo zmätok a neistotu. „Hlboko to ľutujem a prosím všetky obyvateľky a obyvateľov o odpustenie,“ dodala.

Merkelová tiež povedala, že boj s pandémiou je náročný a zložitý, ale že koronavírus sa nakoniec podarí poraziť. Teraz je však podľa nej nutné šírenie infekcie opäť spomaliť, aby sa podarilo zastaviť nastupujúcu tretiu vlnu pandémie. O ďalšom postupe ťaženia proti epidémii bude Merkelová rokovať s premiérmi 12. apríla. Karanténa v Nemecku zatiaľ platí do 18. apríla.

Vicekancelár Olaf Scholz na tlačovej konferencii povedal, že rozhodnutie Merkelovej bolo správne. Doplnil, že je potrebné sa takýmto chybám v budúcnosti vyhnúť. „Rokovania musíme nabudúce lepšie pripravovať,“ povedal. Scholz bol spolu s bavorským premiérom Markusom Söderom a berlínskym primátorom Michaelom Müllerom súčasťou užšej skupiny, s ktorou sa Merkelová na veľkonočnej pauze dohodla.

Kancelárku vytlieskali

Merkelová po mimoriadnom rokovaní s premiérmi debatovala aj s poslancami Spolkového snemu. Tým tiež povedala, že plán na veľkonočnú uzáveru bol chybný.

Táto chyba je len a len mojou chybou, keďže v konečnom dôsledku nesiem hlavnú zodpovednosť ja sama.“

angela merkelová, nemecká kancelárka

Merkelovej sa za tieto slová od poslancov dostalo potlesku.

Merkelovej sa medzitým zastali niektorí krajinskí premiéri. Saský premiér Michael Kretschmer, ktorý je členom kancelárkinej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), povedal, že šéfka spolkovej vlády zodpovednosť za pondelkové (22. 3.) rokovanie prebrať nemusí.

„Toto rozhodnutie bolo prijaté spoločne 16 premiérmi a spolkovou vládou,“ zdôraznil Kretschmer.

Má podporu poslancov?

Rovnako sa vyjadril aj jeho kolega zo Severného Porýnia – Vestfálska Armin Laschet, ktorý je predsedom CDU. „Všetci sme s tým súhlasili. Mali sme pochybnosti, ale nakoniec všetkých 16 premiérov povedalo, že to tak urobíme,“ uviedol.

Pri liberáloch sa však kancelárka s prílišným pochopením nestretla. Šéf poslaneckého klubu slobodných demokratov (FDP) a zároveň predsedas strany Christian Lindner odporučil Merkelovej, aby Spolkový snem požiadala o dôveru. „Podporu svojej koalície nemusí mať istú,“ dodal o kancelárkinej vláde konzervatívcov CDU/CSU a sociálnych demokratov SPD.

Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Na to, či sa kancelárka naozaj môže oprieť o podporu poslancov CDU/CSU a SPD, sa Merkelovej spýtal šéf frakcie postkomunistickej Ľavice Dietmar Bartsch. Šéfka spolkovej vlády mu odpovedala, že ich podporu má.

Kancelárky sa už zastalo niekoľko poslancov vrátane sociálneho demokrata Karola Lauterbacha, ktorý dlhodobo súhlasí s opatrným epidemickým postojom Merkelovej. Kancelárka si podľa neho za svoje vyhlásenie o zodpovednosti zaslúži rešpekt.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet