Na hlavný obsah

Holandsko preventívne pozastavilo očkovanie vakcínou od firmy AstraZeneca

Pridalo sa tak k Dánsku či Nórsku.

Holandsko preventívne pozastavilo očkovanie vakcínou od firmy AstraZeneca
Na snímke muž s ochranným rúškom v Amsterdame. Foto: TASR/AP

Holandsko v nedeľu (14. 3.) z preventívnych dôvodov na dva týždne pozastavilo očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Ministerstvo uviedlo, že pozastavenie očkovania odporučil úrad pre lieky po tom, ako v Dánsku a Nórsku hlásili šesť prípadov „možných vedľajších účinkov“ po podaní vakcíny od britsko-švédskeho výrobcu.

Toto opatrenie bude platiť najmenej do 29. marca. Rezort dodal, že v Holandsku „nie sú v súčasnosti známe žiadne podobné prípady“. „Zásadná otázka je, či sa tieto komplikácie vyskytli po očkovaní alebo z dôvodu očkovania. O vakcínach by nemali byť žiadne pochybnosti,“ uviedol vo vyhlásení holandský minister zdravotníctva Hugo de Jonge.

Vo štvrtok 11. marca oznámili preventívne pozastavenie očkovania vakcínou AstraZeneca Dánsko, Nórsko, Island, v piatok (12. 3.) sa pridalo Bulharsko a v nedeľu Írsko. Vakcína od výrobcu AstraZeneca je v EÚ schválená od januára. Vo viacerých európskych krajinách bola pôvodne povolená iba pre osoby do 65 rokov, pretože spočiatku chýbali spoľahlivé údaje o jej účinnosti u starších ľudí. Neskôr ju regulačné úrady odporučili aj pre túto vekovú kategóriu.

Svetová zdravotnícka organizácia v piatok uviedla, že nie je dôvod nepoužívať vakcínu vyvinutú firmou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou. Aj samotná AstraZeneca tvrdí, že jej vakcína je bezpečná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet