Na hlavný obsah

Hotely a penzióny sú bez hostí, v januári ich návštevnosť klesla o 94 %

Výrazný medziročný pokles je dôsledkom pandémie.

Hotely a penzióny sú bez hostí, v januári ich návštevnosť klesla o 94 %
Na ilustračnej snímke hotel FIS v lyžiarskom stredisku na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR

V prvom mesiaci roka 2021 navštívilo slovenské zariadenia cestovného ruchu len necelých 6 % počtu návštevníkov z minuloročného januára. Najhoršie oproti minulému roku dopadli kraje zamerané na zimný cestovný ruch, návštevnosť v ostatných ťahali kúpele, zhodnotil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Foto: Štatistický úrad SR
Foto: Štatistický úrad SR

Celková návštevnosť ubytovacích zariadení sa v januári prepadla o 94,1 %, čo je druhý najvyšší percentuálny prepad od začiatku roka 2020. Situácia bola horšia len v apríli 2020. „V januári 2021 sa ubytovalo v zariadeniach cestovného ruchu 26,6 tisíca hostí,“ uviedol úrad. V januári 2020, pred vypuknutím pandémie, ich pritom bolo 448 471.

Foto: Štatistický úrad SR
Foto: Štatistický úrad SR

K poklesu došlo v januári už piaty mesiac po sebe. „Hostia strávili v zariadeniach viac ako 112 000 nocí, medziročne sa ich počet znížil o 90,5 %. V rovnakom období minulého roka počet návštevníkov pritom dosiahol takmer 450 000 osôb a 1,2 milióna prenocovaní,“ zhodnotili štatistici. Ľudia prichádzali na hotely a do penziónov na dlhší čas. Dĺžka pobytu medziročne vzrástla z 2,7 na 4,2 nocí, najmä vďaka domácim návštevníkom kúpeľných pobytov. Počet prenocovaní narástol najviac v Trenčianskom a Banskobystrickom kraji.

Za pokles návštevnosti v krajoch zameraných na zimný cestovný ruch môže zatvorenie lyžiarskych stredísk, ku ktorému došlo na začiatku roka. Vo všetkých krajoch prichádzali do ubytovacích zariadení najmä domáci hostia. Z celkového počtu ubytovaných tvorili 80 % (21,4 tis). „V januári navštívilo ubytovacie zariadenia na Slovensku len 5,2 tisíca zahraničných návštevníkov, čo predstavuje medziročný pokles o 96,8 %,“ dodáva úrad.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika