Na hlavný obsah

India hlási výskyt dvojitej mutácie koronavírusu

Môže byť nákazlivejší, varuje rezort zdravotníctva.

India hlási výskyt dvojitej mutácie koronavírusu
Na snímke zdravotník testuje muža výterom z nosa na prítomnosť koronavírsu vo vzdelávacom oddelení v indickom Bombaji. Foto: TASR/AP

India ohlásila zo štátu Maháráštra prípady dvojitej mutácie koronavírusu. Podľa ministerstva zdravotníctva môže takýto variant zvýšiť nákazlivosť. India má od začiatku pandémie potvrdených viac ako 11,7 milióna prípadov nákazy, a je tak v absolútnych číslach – za Spojenými štátmi a Brazíliou –treťou najviac zasiahnutou krajinou sveta. Covid tam usmrtil vyše 160 000 ľudí.

India tiež teraz skúma výskyt variantov vírusu. Vo vzorke 10 787 pozitívnych nálezov virológovia objavili 736 variantov mutácie prvýkrát zistenej v Spojenom kráľovstve, 34 prípadov juhoafrického variantu a jeden prípad brazílskej mutácie.

Genetickou analýzou vírusu sa zaoberá desať laboratórií. Vírusové mutácie sú bežné, väčšina z nich nie je významná a nijako neovplyvňuje infekčnosť ani schopnosť vyvolať závažné komplikácie, uvádza server BBC. Rýchlejšie šírenie ale spôsobujú varianty označované ako britské a juhoafrické a v niektorých prípadoch môžu mať vplyv aj na smrteľnosť.

Dvojitú mutáciu indický virológ Šahíd Džamíl charakterizoval ako dve mutácie, ktoré sa vyskytujú spoločne na tom istom víruse. „Môže to umožniť vírusu vyhnúť sa imunitnému systému a ľahšie sa šíriť,“ povedal Džamíl.

Indické úrady uvádzajú, že India je v súčasnosti v chúlostivej fáze epidémie, pretože zdravotnícky systém je po roku boja vyčerpaný. Niektoré štáty začali obnovovať reštrikcie a vyhlasovať zákazy vychádzania. Najväčšie mestá Dillí a Bombaj zaviedli náhodné rýchle testovanie na letiskách, staniciach a rušných miestach vrátane nákupných stredísk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet