Na hlavný obsah

Irán s obohacovaním uránu neprestane, dáva podmienku Spojeným štátom

USA by sa chceli vrátiť k jadrovej dohode.

Irán s obohacovaním uránu neprestane, dáva podmienku Spojeným štátom
Na archívnej snímke z 3. februára 2007 pracovník komplexu na konverziu uránu u pri meste Isfahán. Foto: TASR/AP

Irán neprestane s obohacovaním uránu na 20 % skôr, než Spojené štáty zrušia všetky svoje sankcie voči Teheránu. Uviedla to v utorok (30. 3.) iránska štátna televízia s odvolaním sa na vyjadrenie nemenovaného popredného iránskeho predstaviteľa.

Citovaný predstaviteľ reagoval na správu amerických médií, že Washington sa chystá Teheránu ponúknuť začiatok nových rozhovorov, pričom má v úmysle požadovať, aby islamská republika pozastavila niektoré svoje jadrové aktivity, informovala agentúra Reuters.

USA sa chcú vrátiť k jadrovej dohode

Administratíva nového amerického prezidenta Joea Bidena aktuálne hľadá spôsoby, ako obnoviť jadrovú dohodu z roku 2015, od ktorej USA – pod vedením vtedajšieho Donalda Trumpa – odstúpili v roku 2018 a následne voči Iránu opätovne zaviedli sankcie. Irán následne po vyše roku reagoval postupným porušovaním podmienok vyplývajúcich z tejto dohody.

Jadrová dohoda, plným názvom Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA), zaväzovala Teherán, aby výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií výrazne obmedzil svoj jadrový program.

Teherán zaujal tvrdší postoj

„Popredný iránsky predstaviteľ povedal televízii Press TV, že Teherán zastaví obohacovanie uránu na 20 % len v prípade, že USA najskôr zrušia všetky sankcie uvalené na Irán,“ uviedla na svojej webstránke iránska štátna televízia Press TV. „Predstaviteľ uviedol, že Teherán bude pokračovať v znižovaní úrovne plnenia svojich záväzkov vyplývajúcich z jadrovej dohody z roku 2015, ak USA nerušia všetky sankcie, pričom varoval, že Washingtonu rýchlo dochádza čas,“ dodala.

Magazín Politico informoval, že USA pripravujú návrh, v rámci ktorého Teherán požiadajú, aby výmenou za uvoľnenie amerických ekonomických sankcií zastavil niektoré z svojich jadrových aktivít, ako obohacovanie uránu na 20 %, či použitie vyspelejších odstrediviek.

Pravdepodobnosť dosiahnutia pokroku v obnovení zmienenej dohody ešte pred júnovými prezidentskými voľbami v Iráne sa zmenšila, po tom ako sa Teherán rozhodol pred návratom k rokovaciemu stolu zaujať tvrdší postoj, uvádza Reuters s odvolaním na vyjadrenia zdrojov oboznámených so situáciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet