Na hlavný obsah

Jankovská ide opäť do väzby, rozhodol súd

Súd v Trenčíne ju pôvodne pustil na slobodu.

Jankovská ide opäť do väzby, rozhodol súd
Na snímke bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. Foto: TASR

Bývalá štátna tajomníčka na ministerstve spravodlivosti Monika Jankovská bude stíhaná väzobne. V pondelok (15. 3.) o tom rozhodol senát Krajského súdu (KS) v Trnave. Zrušil napadnuté uznesenie Okresného súdu (OS) v Trenčíne, ktorý Jankovskú v kauze prebratia baru Fatima nezobral do väzby. Senát krajského súdu tým vyhovel sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Rozhodnutie senátu je právoplatné, potvrdila hovorkyňa KS v Trnave Jana Kondákorová.

„Obvinenú vzal súd do väzby z dôvodnej obavy možného ovplyvňovania svedkov, znalcov alebo iných osôb a nenahradil väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka,“ spresnila hovorkyňa.

Právny zástupca Jankovskej Peter Erdös s rozhodnutím KS nesúhlasí. „Je ťažko predstaviteľné, že osoba, ktorá nosí náramok a je kontrolovaná 24 hodín denne, sedem dní v týždni a je povinná zdržiavať sa v byte, pričom ho nesmie opustiť bez toho, aby to odsúhlasil probačný a mediačný úradník, aby mala akúkoľvek možnosť kohokoľvek ovplyvniť,“ zdôraznil. Ďalej vyhlásil, že Monika Jankovská si uvedomuje, že akékoľvek drobné porušenie probačného dohľadu by znamenalo jej opätovné vzatie do väzby.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Jankovskú pôvodne prepustili zo zadržania v nedeľu (7. 3.) v noci, keď o tom po takmer štyroch hodinách rozhodol sudca pre prípravné konanie Okresného súdu v Trenčíne. Jankovská je momentálne hospitalizovaná vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, zdravotný stav jej neumožnil zúčastniť sa na pondelkovom verejnom zasadnutí.

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti sa psychicky zrútila po tom, ako ju vo štvrtok (4. 3.) po prepustení na slobodu opätovne zadržali práve v kauze Fatima. Obvinená je aj v akciách Búrka a Víchrica.

V kauze baru Fatima boli obvinené aj ďalšie tri osoby – policajný exprezident Tibor Gašpar, bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Peter Hraško a exriaditeľ Národnej protikorupčnej jednotky Robert Krajmer.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko