Na hlavný obsah

Kandidát na prezidenta Peru navrhuje liečbu covidu pálenkou a soľou

Verí v prírodnú medicínu.

Kandidát na prezidenta Peru navrhuje liečbu covidu pálenkou a soľou
Prezidentská kampaň v Peru - na bilborde vľavo kandidát Yonhy Lescano. Foto: SITA/AP

Jeden z kandidátov prezidentských volieb v Peru, ktoré sa konajú 11. apríla, navrhuje, aby sa ochorenie COVID-19 liečilo pálenkou a soľou. Yonhy Lescano, ktorý podľa agentúry EFE s tesným náskokom vedie vo volebných prieskumoch, presadzuje prírodnú medicínu. Počas víkendu však zdôraznil, že pálenka nebude súčasťou plánu jeho prípadnej vlády v boji s pandémiou.

„Verím v prírodnú medicínu. Ľudia sa liečia listami koky, soľou, rôznymi bylinami či rastlinami z Amazónie,“ uviedol šesťdesiatdvaročný právnik Lescano. Dodal, že ľuďom na peruánskom vidieku v boji proti covidu pomohla miestna pálenka, čo ale nie je vedecky doložené. „Je to rovnaký princíp, ako keď odstraňujete baktérie a vírusy alkoholovou ústnou vodou,“ argumentoval. Prírodnú medicínu obhajuje tiež preto, že aj v jeho krajine je nedostatok vakcín proti covidu-19 a počty nakazených i úmrtí tam opäť výrazne rastú.

Peruánci budú 11. apríla voliť nového prezidenta, dvoch viceprezidentov a 130 poslancov jednokomorového parlamentu. O najvyšší úrad sa uchádzajú dve desiatky kandidátov, ak žiaden z nich nezíska vyše 50 % hlasov, postúpia dvaja najúspešnejší do druhého kola plánovaného na jún.

V Peru, ktoré má asi 33 miliónov obyvateľov, doteraz potvrdili 1,5 milióna prípadov nákazy. Ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine 51 600 ľudí. Vakcínu dosiaľ dostalo zhruba 551 000 Peruáncov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet