Na hlavný obsah

Korčok: Sputnik V nie je len vakcínou, ale je to nástroj v hybridnej vojne

Troch najvyšších ústavných činiteľov požiadal o stretnutie.

Korčok: Sputnik V nie je len vakcínou, ale je to nástroj v hybridnej vojne
Na snímke slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Foto: TASR/AP

„Sputnik V chce pôsobiť na európskom trhu, ale je zjavné, že chce prísť bez certifikácie.“ Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS) to skonštatoval v utorok (2. 3.) v reakcii na pondelkový príchod dávok ruskej očkovacej látky na územie Slovenska. Vidí za tým politizáciu, keďže Rusi zatiaľ nepožiadali o certifikáciu vakcíny v Európskej agentúre pre lieky (EMA).

„Má to jediné vysvetlenie. Je zjavné, že táto vakcína nie je len vakcínou, ale je to nástroj v hybridnej vojne,“ skonštatoval šéf rezortu diplomacie. Dodal, že v prípade, ak by to bola len vakcína, prvou snahou výrobcu by bolo dostať sa na trh tak, ako všetci ostatní a byť poctivou konkurenciou na trhu. „Ide o politický nástroj, ktorý nás rozdeľuje doma i v zahraničí. Prostredníctvom tohto nástroja sa Európska únia vykresľuje ako niečo, čo zlyháva.“ Vyzval preto výrobcov Sputnika, aby požiadali o registráciu.

Dodal, že pôvod vakcíny preňho nie je kritériom. Tým je bezpečnosť, o ktorej rozhoduje EMA. Minimálny predpoklad je však podľa neho stanovisko Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. „Každý občan musí dostať detaily o tom, čo podanie takejto neregistrovanej vakcíny znamená. Ak sa takto ktorýkoľvek občan rozhodne, želám mu úprimne, aby mu pomohla,“ povedal.

Prítomnosť premiéra považuje za neadekvátnu

Znepokojilo ho, že dodávku vakcín v pondelok vítal na Letisku Košice priamo premiér Igor Matovič (OĽANO). „Bol som zaskočený, považujem to za neadekvátne. Neviem, prečo bola dôležitá jeho prítomnosť a prečo sme nikdy neprišli na letisko vítať certifikované vakcíny,“ zamyslel sa s dôvetkom, že to posúva celú záležitosť do zahraničnopolitického kontextu. Veľmi ho rozrušil aj predseda SNS Andrej Danko s rozžiarenou tvárou. „Naposledy som ho videl takého šťastného, keď bozkával výložky,“ vyjadril sa.

Korčok požiada troch najvyšších ústavných činiteľov (prezidentku, premiéra a predsedu NR SR) o prijatie. „Považujem za potrebné tam ísť, pretože na začiatku vlády podpísali vyhlásenie k tomu, aké je smerovanie Slovenska v zahraničnej politike. Teraz vznikajú otázky. Nesmieme verejnosti vysielať zmiešané signály o tom, kam Slovensko patrí.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko