Na hlavný obsah

Krajčí končí ako minister zdravotníctva

OĽANO za ním naďalej stojí.

Krajčí končí ako minister zdravotníctva
Na snímke exminister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO). Foto: TASR

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) končí vo funkcii. Vyhlásil to vo štvrtok (11. 3.). Ako povedal, menšie koaličné strany SaS a Za ľudí podmienili zotrvanie vo vláde jeho demisiou. „V tejto situácii sa vzdávam svojej pozície,“ oznámil.

Odchod nebude okamžitý

Premiér Igor Matovič (OĽANO) priblížil, že pôjde o postupné odstupovanie. „Prechod moci musí byť zodpovedný tak, aby sa to nedotklo ochrany životov,“ dodal s tým, že na ministerstve zdravotníctva bude istý čas dvojvládie, kým Krajčí odovzdá agendu nástupcovi. Jeho meno nepovedal.

„V takejto situácii, keď ľudia viac ako dvanásť rokov čakali na zmenu, ktorej sa dočkali, nemá zmysel robiť nejaké obštrukcie a nemám dôvod ich robiť. Ja sa v tejto situácii vzdávam svojej pozície. Veľmi si vážim podporu, ktorú som vždy cítil a chcem sa poďakovať poslaneckému klubu OĽANO a takisto aj hnutiu Sme rodina,“ doplnil Krajčí.

Matovič by bol rád, keby podal demisiu až keď sa naplno rozbehne očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V, keďže vládnu krízu minulý týždeň vyvolal nákup tejto v Európskej únii neregistrovanej očkovacej látky.

Naďalej má podporu hnutia

Podľa premiéra bolo Slovensko počas koaličných rokovaní o riešení vládnej krízy veľmi blízko rozpadu kabinetu. „Keď sme povedali, že bolo by fér, aby odstúpili aj tí, ktorí burcovali proti opatreniam a za otváranie v čase, keď sme mali poslúchať pána ministra a mali by sme zatvárať, dostali sme od jednej strany odpoveď, že v tom prípade odchádza z koalície. Vieme, čo by to znamenalo – s veľkou pravdepodobnosťou rozpad vlády a predčasné voľby,“ priblížil zákulisie koaličných rozhovorov. Zároveň doplnil, že za tejto situácie je rád, že „prijali síce bolestivé, ale správne rozhodnutie.“

Hnutie OĽANO za Krajčím naďalej stojí. „Veľmi si vážim to, čo pre Slovensko urobil. Hrdo a s čistým svedomím môžem povedať, že nepoznám iného človeka, ktorý by každým jedným krokom sledoval ochranu životov a zdravia ľudí,“ vyjadril sa k jeho odchodu Matovič.

Zároveň ho označil za najabsurdnejší v dejinách. „V tomto prípade to naozaj považujem zo strany našich koaličných kolegov za doslova amorálne rozhodnutie ukázať prstom na obeť tejto pandémie. Politika nie je fér a musíme sa s tým naučiť žiť,“ skonštatoval.

Šipoš: „Najzodpovednejší bojovník“

Krajčí dúfa, že v upokojenie situácie. „Aby si podľa možností aj nový minister zdravotníctva, ktorý príde po mne, mohol robiť svoju robotu a aby sa prestala z pandémie robiť politika a aby sa z opatrení nerobili nástroje na zapáčenie sa voličom,“ uzavrel.

„Dnes odchádza najzodpovednejší bojovník proti pandémii,“ povedal predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Dodal, že keby všetci počúvali Krajčího rady, mohlo dnes byť Slovensko v lepšej pandemickej situácii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko