Na hlavný obsah

Krajčí prezradil, kedy by sa na Slovensku mohlo začať očkovať Sputnikom V

Zodpovednosť za nežiaduce účinky preberie štát.

Krajčí prezradil, kedy by sa na Slovensku mohlo začať očkovať Sputnikom V
Na snímke exminister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) a ruská vakcína Sputnik V. Foto: TASR, TASR/AP, koláž: RTVS

Ruskou vakcínou Sputnik V by sa mohlo začať očkovať najskôr o tri týždne. Pripustil to minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) v relácii Na telo plus. Túto očkovaciu látku aktuálne overujú v špecializovanom laboratóriu farmaceutickej firmy v Šarišských Michaľanoch na myšiach či morčatách.

Podľa šéfa rezortu zdravotníctva trvajú takéto testy zhruba dva týždne. „Čiže skôr určite nebudeme mať výsledky. Záleží od testov – kedy budú hotové a či budú v poriadku. Akonáhle budú k dispozícii, chceme začať s očkovaním,“ povedal s tým, že sa kontroluje, či je výrobný proces vakcíny čistý a správny a či je zdravotne neškodná.

Účinnosť sa nepreveruje, to má podľa Krajčího na starosti Európska agentúra pre lieky (EMA). Overuje sa však šarža očkovacej látky, či je v súlade s tým, čo výrobca deklaruje. Keby nebola v poriadku, tak sa požiada o výmenu tovaru a museli by sa znovu robiť testy.

Rezort tiež plánuje systém na prihlasovanie sa na očkovanie ruskou vakcínou. V porovnaní s registráciou na iné vakcíny pôjde o odlišný spôsob. „Sputnik V bude mať vlastný systém, kde sa človek prihlási, že má o túto vakcínu záujem a keď príde naňho rad, bude pozvaný do očkovacieho centra,“ povedal Krajčí s tým, že sa vytvorí čakacia listina a systém spustia pravdepodobne týždeň pred oficiálnym začiatkom vakcinácie Sputnikom V.

Táto očkovacia látka zatiaľ nie je schválená EMA, Krajčí jej však udelil výnimku na terapeutické použitie. Zodpovednosť za jej aplikáciu má podľa súčasných ustanovení prebrať lekár, šéf rezortu však avizoval, že vyhodí z dokumentov zodpovednosť lekára za podanie neregistrovanej vakcíny. Za prípadné dlhodobé nežiaduce účinky ponesie zodpovednosť štát. „Keby sa to preukázalo, prichádza na rad inštitút odškodňovania a budeme sa nad tým zaoberať na úrovni štátu. Bude to ako pri každej inej vakcíne. Za toto lekár nenesie zodpovednosť,“ spresnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko