Na hlavný obsah

Krematórium v Banskej Bystrici stále nespaľuje. Mesto bude musieť obmedziť príjem nebožtíkov

Problémy sa nakopili po odstávke krematória v Nových Zámkoch.

Krematórium v Banskej Bystrici stále nespaľuje. Mesto bude musieť obmedziť príjem nebožtíkov
Krematórium v Banskej Bystrici. Foto: RTVS

Ani po vyše dvoch rokoch od chvíle, čo staré kremačné pece odstavili a mali ich nahradiť moderné ekologické, nie je jasné, kedy sa v Banskej Bystrici opätovne začne spaľovať. Nové pece stále nestoja a zosnulých musia prevážať na spálenie do krematória na juhu Slovenska.

Problém s výmenou dvoch zastaraných kremačných pecí sa začal po tom, čo dodávateľ prác, poľská firma JML Industry, oznámila začiatkom minulého roka insolventnosť. Stavebné práce na rekonštrukcii, ktoré firma realizovala od polovice roku 2018, zastali a mesto Banská Bystrica bolo nútené hľadať nového partnera, ktorý by prestavbu kremačných pecí dokončil.

„Mesto začalo rokovať so spoločnosťou, ktorá ako jediná prejavila záujem pokračovať v začatej rekonštrukcii. Na jednej i druhej strane nám rokovania komplikuje súčasné pandemické obdobie. Napriek tomu sme vo finálnom procese prípravy podmienok na zabezpečenie zmluvného partnera, ktorý má potrebné technológie a know-how, aby rekonštrukciu dokončil,“ priblížila hovorkyňa mesta Zdenka Marhefková pre regionálny magazín Regina.

Príves pred banskobystrickým krematóriom. FOTO: RTVS

„Momentálne riešenie je také, že sme pripravili a opravili chladiace boxy, dodali sme kontajner, kde uskladňujeme nebožtíkov. Toto sú naše opatrenia a budeme musieť skrátka obmedziť príjem nebožtíkov od pohrebných služieb,“ skonštatoval riaditeľ Záhradníckych a rekreačných služieb (ZAaRES) Banská Bystrica Ivan Šabo pre RTVS.

Predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž apeloval na štát, aby pomohol aj v súvislosti s tým, že krematórium v Nových Zámkoch 3. marca odstavili a ostalo v havarijnom stave. Práve tam spopolňovali väčšinu zosnulých v rámci rezervného systému. „Túto situáciu musíme operatívnym spôsobom riešiť. Preto vznikol krízový štáb v rámci celého Slovenska pre pohrebníctva. S primátorom aj krematóriom sme sa dohodli, že tu bude pristavené ďalšie pohyblivé chladiarenske zariadenie – čiže náves. V prípade jeho naplnenia budeme riešiť spopolnenie v rámci Slovenska,“ dodal Stríž.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravilo regionálne štúdio RTVS v Banskej Bystrici:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny