Na hlavný obsah

Krúpa verí, že SaS sa rozhodne zotrvať v koalícii, podľa Blahu žije vláda v bubline

Diskutovali v relácii na Rádiu Slovensko.

Krúpa verí, že SaS sa rozhodne zotrvať v koalícii, podľa Blahu žije vláda v bubline
Zľava poslanec NR SR Juraj Krúpa (OĽANO) a poslanec NR SR Ľuboš Blaha (Smer-SD). Foto: RTVS

Hnutie OĽANO splnilo požiadavku o odchode Mareka Krajčího (OĽANO) z postu ministra zdravotníctva, ktoré menšie politické strany SaS a Za ľudí na prekonanie vládnej krízy požadovali. V Sobotných dialógoch na Rádiu Slovensku to uviedol poslanec NR SR Juraj Krúpa (OĽANO). Aj preto verí, že je kríza zažehnaná a že sa strana SaS po víkend rozhodne zotrvať v koalícii. „Prebehla určitá sebareflexia, Marek Krajčí prebral politickú zodpovednosť, odstúpil a ideme pokračovať ďalej. Príde nový minister zdravotníctva a ja pevne verím, že bude pokračovať v dobre nastolenej práci,“ povedal.

Hádky, ktoré zasiahli vládny štvorlístok, boli podľa neho obojstranné a nešli len zo strany premiéra Igora Matoviča (OĽANO). Domnieva sa, že k nervozite a vyostreným reakciám prispel fakt, že sa Slovensko nachádza v najhoršej situácii od druhej svetovej vojny, s akou sa žiaden predošlý minister zdravotníctva nemusel vyrovnávať. Nepovažuje za strategické, aby sa v takejto situácii hodnotilo každé slovo, ktoré premiér vysloví a podľa toho sa podmieňovalo zotrvanie v koalícii.

„Mali by sme sa upokojiť a verím, že týchto niekoľko dní k tomu prispeje. Že sa v pondelok znova stretnú, povedia si svoje a koalícia bude ďalej pokračovať,“ vyhlásil. „Treba si uvedomiť, že tu ide naozaj o vyšší princíp, ide o štát. Ide o to, aby sme sa venovali ľuďom, aby sme bojovali s pandémiou a čo najskôr dosiahli dobré výsledky,“ dodal.

Poslanec NR SR a podpredseda strany Smer-SD Ľuboš Blaha reagoval, že v čase, kedy sa potrebuje zjednotiť celé Slovensko, vláda nevie zjednotiť ani seba. „Trpí tým celý štát,“ vyhlásil.

Priznal, že aktuálna situácia je náročná pre každého ministra, no vláda podľa neho žije vo svojej bubline a nerieši, že je v krajine chaos a denne zomiera stovka ľudí. „Pri všetkej úcte, nemusí byť zlý človek (Marek Krajčí, pozn. red.), ale niesol politickú zodpovednosť, že sme sa ako Slovensko prepracovali na najhoršie čísla v počte úmrtí a v počte hospitalizácií na celom svete,“ uviedol.

Myslí si však, že odvolanie Krajčího je v tejto chvíli len „presúvaním nábytku v horiacom dome“ a že Matovič so stranami SaS a Za ľudí „vytrel podlahu“. Vyhlásil, že jedinou možnosťou na riešenie vládnej krízy je zbaviť sa príčiny a neriešiť len syndróm. V tejto súvislosti dodal, že nie je možné, aby si premiér za jeden týždeň všetkých znepriatelil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko