Na hlavný obsah

Kúpa občianstva? Čierna Hora ruší sporný program

Niečo podobné zrušil napríklad Cyprus.

Kúpa občianstva? Čierna Hora ruší sporný program
Socha ruského spisovateľa Alexandra Sergejeviča Puškina je ozdobená národnou zástavou Čiernej Hory v Podgorici. Foto: TASR/AP

Čierna Hora zruší svoj kontroverzný program udeľovania štátneho občianstva výmenou za investície v krajine. Nechce tým zaťažovať prístupové rokovania s Európskou úniou, informovali v piatok (19. 3.) miestne médiá s odvolaním sa na vyhlásenie premiéra Zdravka Krivokapiča.

Program odštartovala v roku 2018 bývalá vláda socialistov prezidenta Mila Djukanoviča, ktorí po minuloročných parlamentných voľbách prvýkrát po 30 rokoch pri moci skončili v opozícii. Pre získanie občianstva stačilo previesť na účet miestnej samosprávy 100 000 až 450 000 eur na účely rozvojových projektov. Druhou možnosťou bolo investovať samostatne minimálne 250 000 eur do rozvoja čiernohorského hospodárstva. Vtedajšia opozícia kritizovala, že v praxi postačovala pre získanie čiernohorského občianstva kúpa nehnuteľnosti, čo vtedajšia vláda popierala.

Program potrvá podľa Krivokapiča do konca tohto roka, potom ho zrušia. Podľa úradov dosiaľ Čierna Hora vyhovela 37 žiadostiam o občianstvo výmenou za peniaze. Celkom oň požiadalo 131 z maximálneho povoleného počtu 2 000 ľudí. Najčastejšími novými držiteľmi čiernohorského pasu boli občania Egypta, Ruska, Bieloruska, Turkménska, Saudskej Arábie, Číny, Pakistanu, Libanone, Iráne, Kazachstane a Hongkongu.

„Podpora programu ekonomického štátneho občianstva je v rozpore s princípmi EÚ,“ citoval denník Vijesti zo štvrtkového rozhodnutia vlády. Pokračovanie projektu by preto podľa kabinetu „zaťažilo či spomalilo proces pridruženia Čiernej Hory k EÚ“.

Vláda poukazuje na skutočnosť, že podobný program zrušili tiež na Cypre, Malta preň čelí žalobe Európskej komisie a výhradám Bruselu čelí aj Bulharsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet